Foto: Michael Kappeler / Pool via AP / NTB.

Tysklands statsminister Angela Merkel brøt grunnloven da hun i 2020 forhindret en regjerings­dannelse i delstaten Thüringen som hadde støtte fra Alternative für Deutschland (AfD), fastslår Tysklands forfatnings­domstol i en kjennelse onsdag.

Det melder Die Welt.

I henhold til kjennelsen brøt Merkel grunnlovens bestemmelse om likebehandling av politiske partier da hun forlangte resultatet omgjort etter at et flertall i Thüringens delstats­parlament hadde valgt FDP-politikeren Thomas Kemmerich til ny statsminister i delstaten med stemmene fra CDU, FDP og AfD.

Det var første gang en delstatsregjering lå an til å bli utnevnt med AfD som en del av det parlamentariske grunnlaget, noe Merkel fant uakseptabelt, og den politiske krisen i delstaten endte med en delstatsregjering ledet av Bodo Ramelow fra venstrepartiet Die Linke.

Uttalelsene fra Merkel, som mente at valget av Kemmerich med stemmene fra både AfD og hennes eget parti CDU var både «utilgivelig» og «en dårlig dag for demokratiet», falt under en pressekonferanse mens hun var på offisielt besøk i Sør-Afrika. Tre dager etter gikk Kemmerich av.

AfD saksøkte Merkel etter disse begivenhetene, og nå, etter hennes avgang som tysk statsminister, har altså forfatningsdomstolen gitt partiet medhold.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.