Michael Heym. Foto: Thüringer Landtag.

Ved det nylige parlamentsvalget i den tyske delstaten Thüringen mistet den venstreorienterte delstatsregjeringen bestående av Die Linke, SPD og de grønne flertallet i delstatsparlamentet.

Spørsmålet som umiddelbart reises, er om en allianse mellom de tre partiene på høyresiden – CDU, FDP og AfD, som til sammen har 48 av 90 mandater – er mer enn bare en teoretisk mulighet, all den tid CDU sentralt ikke ønsker å samarbeide med AfD.

Lokalt kan det imidlertid være andre spilleregler som gjelder, og nå ser CDU-ledelsen i Thüringen ut til å åpne for muligheten.

CDU, FDP og AfD utgjør et borgerlig flertall etter delstatsvalget i Thüringen, sier CDUs nestleder i delstaten, Michael Heym. I et intervju med Die Welt antyder han at de tre partiene bør inngå en allianse. Heym hadde et par dager i forveien brutt lydmuren ved å si at han kanskje kunne tenke seg å snakke med AfD.

Står han ved det? spør den tyske avisen. Heym svarer unnvikende, men lar en forstå at han gjør det. Reporteren følger opp med å be ham bekrefte hvorvidt AfD virkelig er et borgerlig parti.

Heym: Jeg anser AfD som et konservativt parti. Og når vi snakker om AfD, ser jeg først og fremst at 25 prosent av velgerne har stemt på partiet. Jeg har ikke denne refleksen som alltid er likelydende, at de er nazister alle sammen.

Folk stemmer på AfD fordi forventningene deres til de etablerte partiene ikke er innfridd, utdyper Heym, som under valgkampen har fått høre av folk at de ikke lenger forstår seg på temaer som integrering, og at de ikke lenger finner seg i politikken som føres.

Storkoalisjonen med sosialdemokratene på føderalt nivå har vært et handikap for CDU i Thüringen, hevder Heym, som tør opp noe mer i løpet av intervjuets gang, etter å ha tatt avstand fra AfDs Björn Höcke. På direkte spørsmål om CDU kan vurdere en allianse med AfD, svarer han: «Personlig ville jeg ikke ha noe problem med det.»

Avisen innvender at CDUs linje er at man ikke skal samarbeide med AfD på lokalt nivå heller. Men noen slik avgjørelse har vi ikke fattet i Thüringen, sier Heym. Nå har vi ikke lenger muligheten til å oppnå flertall i midten, analyserer han.

Det tvinger en til å tenke nytt om hele situasjonen.

Samarbeid mellom den gamle og den nye høyresiden har allerede funnet sted på nasjonalt nivå i Østerrike, og tendenser i samme retning kan ses lokalt i flere europeiske land, som i Sverige.

Også på EU-nivå kan fenomenet øynes, som ved den nylige avstemningen i EU-parlamentet, der et flertall avviste en resolusjon som forpliktet medlemslandene til å holde havnene åpne for migranter.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.