Søndag kan AfD få sin første delstats-statsminister i Tyskland, i Thüringen. Nå varsler partiet at de for første gang vil nominere en statsministerkandidat til det neste nasjonale valget i Tyskland, høsten 2025.

AfDs opptur på meningsmålingene bekymrer de etablerte tyske partiene. Ikke bare i Thüringen, der partiets kandidat, Robert Sesselmann, ligger an til å vinne søndagens andre valgomgang på ny ministerpresident. I den første valgomgangen den 11. juni, slo han knockout på Kristeligdemokratenes (CDU) kandidat, Jürgen Köpper med 46,7 prosent mot 35,7.

Til søndagens andre valgrunde har CDUs Köpper samlet støtte fra alle de fire andre partiene av betydning i Tyskland: Die Linke, sosialdemokratene SPD, De Grønne og Fridemokratene (FDP).

Selv om AfD som parti oppnår mer enn 18 prosent på delstatsmålingene, viser målingene også at det ikke er usannsynlig at AfDs Sesselmann kan bli den første delstats-statsministeren for AfD i Tyskland, akkurat som Bodo Ramelow ble den første delstats-statsministeren for Die Linke i samme delstat i 2014.

10 års jubileum

AfD ble grunnlagt for ti år siden og har gått fra rundt ti prosents oppslutning ved valgene i 2021, til nesten 20 på de siste meningsmålingene i Tyskland. Tidligere i juni viste en meningsmåling at de var større enn statsminister Olaf Scholz’ sosialdemokratiske parti SPD.

AfD har nesten doblet sin oppslutning siden det tyske valget i 2021

Etter de siste, fortsatt gode meningsmålingene, annonserte partiets co-leder, Alice Weidel, at partiet vil stille med en egen statsministerkandidat ved valgene på ny Forbundsdag i 2025. På spørsmål fra RTL/ntv om avgjørelsen skyldtes de høye meningsmålingene, svarte hun ifølge ZDF:

«Natürlich. Wir hätten das auch ohne diese Werte getan, einen Kanzlerkandidaten aufzustellen.»

– Naturligvis, men også uten disse målingene ville vi ha nominert vår egen statsministerkandidat.

En kommentator i Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver onsdag kveld at selv om det er utenkelig at AfD kan få sin kandidat valgt til statsminister for Tyskland, vil partiet kun vinne på å stille sin egen kandidat, om de da ikke slites i stykker av en opprivende nominasjonsprosess.

Die AfD wird sicherlich in nächster Zukunft nicht den Kanzler stellen. Mit einem eigenen Kanzlerkandidaten kann die Partei aber nur gewinnen – außer sie zerfleischt sich auf der Suche selbst. (FAZ)

Selv var Alice Weidel vag på hvorvidt hun selv ønsket å stille som partiets statsministerkandidat.

Zur nächsten Bundestagswahl: Weidel: AfD will Kanzlerkandidat aufstellen (ZDF)

AFD MIT EIGENEM KANDIDATEN: Kanzler Höcke? (FAZ)

Les også:

Tyskland: Nestleder i CSU ville gjerne forby AfD

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.