For første gang er en kandidat fra det høyreorienterte partiet Alternativ for Tyskland (AfD) valgt til leder for et distrikt i Tyskland.

Robert Sesselmann vant valget i Sonneberg i Thüringen med 52,8 prosent av stemmene over kristeligdemokraten Jürgen Köpper, som fikk 47,2 prosent. (NTB)

Dette er et stort gjennombrudd for AfD, som har vært like uglesett av alle andre partier som Sverigedemokraterna i Sverige. SD er på en måte trukket litt inn i varmen, ettersom de er en del av den borgerlige plattformen etter riksdagsvalget høsten 2022. Men SD er ikke en del av regjeringen, til tross for at de var det partiet på borgerlig siden som fikk mest stemmer.

Flere tyske politikere har tatt til orde for å forby AfDs rett til å opptre som et politisk parti, nå senest nestleder i CSU, Dorothee Bär.

Tyskland: Nestleder i CSU ville gjerne forby AfD

Men det går en høyrebølge over Europa. Meloni vant valget i Italia, og hun gjør det godt åtte måneder etter at hun tiltrådte, noe som ble diskutert på torsdagens Doc-TV. Selv i Macrons parti er det nå flere som ønsker å bevege partiet mot høyre, etter fiaskoen med den sosialistiske teknokraten Élisabeth Borne som statsminister.

Sesselmann etterfølger den tidligere distriktsadministratoren Hans-Peter Schmitz (uavhengig), som hadde trukket seg tilbake på grunn av langvarig sykdom. Sesselmann er 50 år gammel, advokat og for tiden medlem av AfDs delstatsparlament i Erfurt. Han kommer fra byen Sonneberg. (Focus Online)

Dette til tross for at CDU-kandidaten Jürgen Köpper ble støttet av venstresiden, SPD , De Grønne og FDP.

Men AfD slo en samlet politisk allianse, og vil nå få reell innflytelse i et distrikt i Tyskland. De etablerte partiene skjelver trolig i buksene. I Thüringen er AfDs delstatsleder Björn Höcke klassifisert av etterretningstjenesten som en bevist høyreekstremist, og partiet overvåkes.

AfD ligger rundt 20 prosent på de nasjonale meningsmålingene, og har tjent oppslutning hovedsakelig på grunn av en utbredt misnøye med Olaf Schulz og hans regjering, koalisjonsregjering, som består av SPD, De Grønne og høyreliberale FDP. De viderefører klimagalskapen til Merkel og har tømt Tyskland for mesteparten av våpen i en intensiv støtte til Ukraina.

Tyskland er per tiden i en teknisk resesjon, og det tyske økonomiske lokomotivet minner mindre om en Mercedes eller BMW, men mer om en gammel Volkswagen.

AfD tiltrekker seg velgere som er urolige for økonomisk nedgang, innvandring og tiltak mot klimaendringer. Partiet er imot sanksjonene mot Russland på grunn av krigen i Ukraina og stiller seg tvilende til om menneskelig aktivitet er skyld i klimaendringene.

NTB innrømmer at det de kaller «høyreradikale partier» har fremgang over hele Europa. Men de skriver at «AfDs framgang særlig sensitivt i Tyskland med sin nazistiske fortid».

Så ifølge NTB er det altså en naturlig tilknytning mellom AfD og nazistene. Dette minner om hva SD har blitt anklaget for i utallige år.

Den tyske etterretningstjenesten kalte nylig høyreekstremisme den største trusselen i Tyskland og advarte velgerne mot AfD.

Som i USA så blander etterretningstjenesten seg inn i politiske valg, og klarer faktisk å påstå at AfD er en større trussel enn f.eks. radikale islamister. Dette er noe vi kjenner igjen: Islam er fred, den store trusselen kommer fra høyre.

Den sosialdemokratiske innenriksministeren i Thüringen, Georg Maier, kalte valget et alarmsignal for alle demokratiske krefter. Presidenten i Tysklands jødiske råd, Josef Schuster, uttrykte sjokk over valget.

– Det er klart at ikke alle AfDs velgere har høyreekstreme synspunkter. Men partiet til kandidaten de stemte på, er ifølge Statens kontor for beskyttelse av grunnloven høyreekstremt, sier han.

Sosialdemokrater over hele verden mener at det kun er demokrati hvis alle stemmer på dem. Politisk uenighet er anti-demokratisk, akkurat som Biden og hans gjeng mener i USA. De ønsker seg en demokratisk ettpartistat. Det stinker Stalin-tankegang av hele opplegget.

Presidenten i Tysklands jødiske råd burde undersøke hvem som virkelig står for antisemittisme i dagens Tyskland.

Uansett vil AfD styre diskriktet i årene som kommer. Det blir spennende å se hvilke politiske konsekvenser dette vil få. Og nylig le det kjent at AfD har til hensikt å nominere en statsministerkandidat for første gang til det neste valget i Tyskland i 2025.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.