Alternative für Deutschland (AfD) fikk sist søndag sitt første gjennombrudd ved valg i partiets tiårige historie. 

AfDs Robert Sesselmann fikk 52,8 prosent av stemmene i lokalvalget i Sonneberg i Thüringen. 

Egen kanslerkandidat

AfD styrker seg i det østlige Tyskland. Nasjonalt har de en støtte på rundt tyve prosent og de planlegger å stille med egen kanslerkandidat i det føderale valget 2025.

Sonneberg er et av Tysklands minste distrikter med rundt 48.000 stemmeberettigede, men resultatet har fått mye oppmerksomhet og sees i sammenheng med regjeringens fallende popularitet. Partiet motsetter seg sanksjonene mot Russland som også rammer den tyske befolkningen, samtidig som de fordømmer Russlands aggresjon mot Ukraina.

– Dessverre kjenner regjeringen ikke sine borgeres interesser. Men den vet hva som forventes på andre siden av Atlanteren: At vi finansierer en krig som ikke er vår:

– Europa blir ikke ledet på en av folket ønsket måte

Valgresultatet bekrefter ifølge den ungarske kommentatoren László Szőcs, at all politikk er lokalpolitikk – også i Tyskland: 

– Alternative für Deutschlands (AfD) suksess er en advarsel til politikerne om at Europa ikke blir ledet på en av folket ønsket måte.

– Betydningen skal hverken over- eller undervurderes. AfD er fortsatt en paria i tysk politikk. Det er et parti som ingen er villig til å gå i koalisjon med, hverken på føderalt eller statlig nivå. Men i avisoppslag hevdes det at AfDs gjennombrudd har skapt uro blant jødiske og tyrkiske organisasjoner i Tyskland. Noen kaller det en generell krise for demokratiet.

 – AfD er mye mer enn enn et innvandringskritisk parti. Thüringen har den femte laveste andelen innvandrere av Tysklands 16 føderale stater, men andelen har økt kraftig de siste årene. Thüringen er heller ingen underutviklet region. Sonneberg på grensen til Bayern tilhører den europeiske storbyregionen Nürnberg. Da jeg var der på reportasjereise foran valget til Forbundsdagen i 2021, så jeg mye misnøye med Merkel-tiden i en provins der de store innen tysk kultur – Bach, Schiller, Herder, Goethe – alle har satt sitt preg.

– CDU/CSU sliter fremdeles med Merkels venstredreining

– Idag er Tyskland langt fra et demokrati. I et demokrati bør nemlig andre stemmer, også de konservative, bli hørt, sa Günter Oßwald til meg. Han er ingen stereotyp marginalisert, øldrikkende, arbeidsledig mann i et boligkvarter, han sysselsetter 150 mennesker i Mühlhausen.

– CDU/CSU – den ledende opposisjonskraften i Tyskland – har fremdeles ikke kommet over Angela Merkels venstredreining og er ute av stand til å fenge de konservative velgerne. 

– Det kommende østtyske delstatsvalget kan komme til å bekrefte at AfD er det mest populære partiet i de østlige forbundsstatene – det tidligere DDR – på grunn av misnøye med mainstream. Det er ingen kommunistisk nostalgi i dette. Som Timothy Garton Ash skrev for 30 år siden, var amerikaniseringen av DDR mer synlig vellykket enn sovjetiseringen av DDR.

En advarsel foran neste års EU-valg

Selv om AfD kun har seiret i ett distrikt i provinsen Thüringen, representerer det den siste advarselen foran neste års EU-valg, til de partier som forakter almindelige borgere.

Borgerne er åpenlyst trett av hvordan Europa driftes pr. idag. I Østerrike er det likesinnede Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) det mest populære, mens i Frankrike øker Rassemblement national, tidligere Front national, i styrke. Søndag ble det konservativ valgseier i Hellas, i juli vil ballen rulle videre i Spania. 

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.