Robert Sesselmann. Stillbilde: Die Welt.

Innenriksdepartementet i den tyske delstaten Thüringen, der Alternative für Deutschland (AfD) nylig vant lokalvalget i Sonneberg, har besluttet å «demokrati­sjekke» partiets toppkandidat i landkretsen, Robert Sesselmann.

Resultatet av valget i Sonneberg, der AfD fikk 52,4 prosent av stemmene, skulle normalt tilsi at Sesselmann utnevnes til administrator i landkretsen, men det hersker angivelig tvil om hvorvidt AfD-politikeren støtter en «frihetlig demokratisk grunnorden», melder Die Welt.

AfD i Thüringen ved parlamentarisk leder Torben Braga kaller den uvanlige prosedyren for «humbug, rettsstridig, et angrep på demokratiet og en skandale», skriver den tyske avisen.

Partiet kommer til å ta opp saken i delstatsparlamentet, sier Braga.

Statssekretær i Thüringens innenriksdepartement Katharina Schenk (SPD) sier til det tyske nyhetsbyrået DPA at reglene for lokalvalgene i delstaten er bakgrunnen for «demokratisjekken».

Der heter det at «den som ikke kan garantere at de alltid til stå opp for en frihetlig demokratisk grunnorden i grunnlovens og delstatsforfatningens forstand», ikke kan velges. Dette er prøvestenen, sier Schenk.

I Sesselmanns tilfelle finnes det tvil fordi AfD i Thüringen er blitt klassifisert som høyreekstremt av sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz i delstaten. Det handler om en overprøving i et enkelttilfelle, der utfallet er helt åpent.

«Demokratisjekken» i Thüringen kan altså ende med at den kandidaten folket har valgt, ikke blir utnevnt.

 

Politikere i tysk delstatsparlament hilser ikke på AfD-folk

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.