Hannes Loth. Foto: Facebook.

En uke etter at Alternative für Deutschland (AfD) vant lokalvalget i en landkrets i delstaten Thüringen, vant partiet søndag sitt første ordførervalg. I Raguhn-Jessnitz (ca. 9000 innbyggere) i delstaten Sachsen-Anhalt er Hannes Loth ny ordfører.

Den 42 år gamle bonden og agronomen hadde fått 40,7 prosent av stemmene i første valgrunde, mens den partiuavhengige kandidaten Nils Naumann fikk 36,9 prosent. Da de to møttes til en andre og avgjørende valgrunde, ble resultatet 51,1–48,9 i Loths favør, skriver Focus.

Loth har representert AfD i delstatsparlamentet siden 2016, har vært aktiv i lokalpolitikken i kommunen og landkretsen i flere år, og fokuserte under valgkampen mest på lokale økonomiske saker og lokalt brannvern, skriver det tyske nyhetsmagasinet.

42-åringen, som hadde lovet å oppgi plassen i delstatsforsamlingen dersom han ble valgt til ordfører, sier at han takker velgerne og at han vil være ordfører også for alle som ikke har stemt på ham, melder Tagesschau.

Ifølge Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) hadde ikke valgkampen i Raguhn-Jessnitz vært preget av polarisering eller personangrep, og ingen hadde oppfordret spesielt til å stemme imot AfD-kandidaten, som på sin side ikke hadde satt ordførervalget inn i noen rikspolitisk sammenheng.

Loth tidligere gjort seg bemerket i demonstrasjoner mot tysk flyktningepolitikk og Angela Merkel, og siden mot koronapolitikken, skriver den regionale tyske allmennkringkasteren, som også kan opplyse at den nyvalgte ordføreren tjente penger på drift av et senter for koronatesting.

AfD er for tiden Tysklands nest største parti på meningsmålingene, hårfint foran statsminister Olaf Scholz’ sosialdemokratiske parti SPD. Samtidig anses AfD som suspekt av den tyske innenlandske sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.