Rolf Weigand. Stillbilde: Freie Presse / YouTube.

Ordførervalget i Großschirma i den tyske delstaten Sachsen endte søndag med et valgskred for Rolf Weigand fra AfD, som vant ordfører­posten i første valgrunde med hele 59,4 prosent av stemmene.

Med det har AfD fått sin tredje ordfører i Tyskland, etter at Hannes Loth i juli i fjor vant ordfører­valget i Raguhn-Jessnitz i delstaten Sachsen-Anhalt, og Tim Lochner gjorde det samme i Pirna i Sachsen i desember.

Valgskredet er en fjær i hatten for partiet som i nærmere to måneder har vært målskive for lands­omfattende protest­demonstrasjoner.

André Erler (Uavhengige borgere) og Gunther Zschommler (CDU) endte på andre- og tredjeplass i valget med henholdsvis 22,3 prosent og 18,2 prosent av stemmene, melder Die Welt.

Rolf Weigand er en 39 år gammel ingeniør med doktorgrad i material­teknologi som har vært AfD-medlem siden partiet ble grunnlagt i 2013, og sier selv at han er en jordnær type og langt fra noen «ulv i fåreklær».

I et forsøk på å fremstille ham som radikal anfører Frankfurter Rundschau (FR) at han sprer konspirasjons­teorier, er imot kjønns­ideologi, sier at befolknings­utskiftningen er reell og kaller menneske­skapte klima­endringer for en fantasi­historie som grønne øko-sosioalister bruker til å frata folk deres frihet og eiendom.

Det finnes kun to kjønn, sier Weigand, som mener at gender fordummer barna og er imot at skolene skal undervise om trans­seksualitet, men derimot ønsker at det tyske flagget bør henge ved inngangen til skolene, opplyser Frankfurt-avisen.

Sarah Buddeberg, som representerer ytre venstre-partiet Die Linke i Sachsens delstats­parlament, sier til FR at Weigand og AfD lokalt fremmer det «rasistiske konspirasjons­narrativet» om den store befolknings­utskiftningen, som også er noe av bakgrunnen for at den tyske innen­landske sikkerhets­tjenesten Verfassungs­schutz overvåker deler av partiet.

Weigand har rett i at han ikke er en ulv i fåreklær, for han sier det han mener helt åpent, konkluderer Frankfurter Rundschau.

Det er valg til nytt delstatsparlament i Sachsen 1. september, og til tross for kjøret mot AfD de to siste måndene, er partiet fremdeles klart størst på meningsmålingene i delstaten.

Tyskland: AfD har vunnet sitt første ordførervalg

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.