Thomas Haldenwang. Foto: Christoph Soeder / DPA via AP / NTB.

Under landsmøtet til Alternative für Deutschland (AfD) i Magdeburg ble det spredt høyre­ekstreme konspirasjons­teorier, sier sjefen for Tysklands innen­landske sikkerhets­tjeneste Verfassungs­schutz, Thomas Haldenwang. Som eksempel på slike teorier nevner han «den store utskiftningen», skriver Die Welt.

Ved det pågående AfD-landsmøtet i middelalder­byen i delstaten Sachsen-Anhalt har partiet blant annet drøftet hvilke kandidater som skal nomineres ved neste valg til EU-parlamentet, som finner sted i juni 2024.

Sjefen for Verfassungs­schutz, som i 2021 gav grønt lys til overvåkning av alle AfD-medlemmer i egenskap av «mistenkte høyre­ekstremister», sier at representanter for den «mer moderate leiren» i AfD ikke spilte noen rolle i Magdeburg:

«Den komplette listen over kandidater og valgprogrammer til Europa-valget er riktignok ikke helt ferdigstilt, men det er alerede klart at personer som tidligere har pådratt seg oppmerksomhet fordi de har oppfatninger som ikke er kompatible med vår frie, demokratiske rettsorden, vil tilhøre AfD-delegasjonen i det neste Europa-parlamentet.»

Det er «sterke anti­konstitusjonelle strømninger» i partiet som har økende innflytelse, mener den tyske overvåknings­sjefen, som ikke gir andre eksempler enn tanker om den pågående befolknings­utskiftningen.

Die Welts politiske redaktør Jacques Schuster sier i en kommentar til uttalelsen fra Haldenwang, som selv er CDU-medlem, at AfD er «alt annet enn et radikalt CDU». Partiet «er imot NATO, imot EU, tilhenger av fundamentale endinger i EU og ville med det drive oss til økonomisk ruin», mener Schuster. Tyskland er i øyeblikket den eneste av de store økonomiene i verden som ikke vokser.

En administrativ domstol i Köln fant i 2022 at AfDs «massivt xenofobe agitasjon» var uttrykk for «ringeakt for menneske­rettighetene», og at ordbruk som «remigrasjon» og «stopp befolknings­utskiftningen» var fiendtlige til utlendinger og islam, skriver Frankfurter Allgemeine, som bemerker at en av AfD-kandidatene til EU-valget har klaget over multi­kulturalisme og masse­innvandring. En annen har sagt at påtvungen migrasjon er «et angrep på alt vi har kjært, vår kultur, vår religion, vårt hjemland. Atter en annen sier at «tyskerne bør frykte menneske­skapt befolknings­utskiftning mer enn menneske­skapte klima­endringer, skriver den tyske avisen.

– Alt jeg hører og leser, er at AfD er høyre­ekstremistisk, skriver en leser i kommentar­feltet til Die Welts sak, og legger til: – Det ville ha vært fint hvis leserne fikk vite grunnene til at AfD er høyre­ekstremt.

AfD ligger for tiden på drøyt 20 prosents oppslutning på menings­målinger i Tyskland, og har gått forbi sosial­demokratiske SPD som landets nest største parti etter CDU/CSU.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.