«Brannveggen» mot Alternative für Deutschland må bestå. Ingen partier må samarbeide med det innvandringskritiske partiet. Dette krever Sentralrådet for jøder i Tyskland.

AfD har vokst kraftig på meningsmålingene i det siste, og har begynt å vinne valg i delstater. AfD er nest største parti etter CDU.

Partiets sjokksuksess har skapt panikk i det tyske etablissementet, som ikke helt vet hvordan de skal håndtere utviklingen, skriver Fria Tider.

CDU har tidligere sverget på at de aldri skal samarbeide med AfD.

Men en intervju med ZDF i söndags öppnade partiledaren Friedrich Merz ändå för ett sådant samarbete på kommunal nivå. Han underströk också att demokratiska valresultat måste respekteras – apropå försöken nyligen att avsätta valda representanter från AFD.

Utspille til Merz skapte et politisk jordskjelv. Venstrepartiene anklaget han for å være nazist, og flere partitopper i CDU gikk til rasende angrep mot sin egen partileder.

Allerede mandag trakk Merz utspillet tilbake og gjentok løftet om at CDU aldri skulle samarbeide med CDU, heller ikke på kommunalt nivå. Allikevel frykter mange at CDU kan bryte ut av utestengelsen av AfD.

Josef Schuster, ordförande för Tysklands judiska centralråd, säger till Die Welt att han blev «skakad» av Friedrich Merz kommentar.

– Brandväggen måste stå fast, säger han.

Att andra partier samarbetar med AFD eller närmar sig partiets politik får inte förekomma, enligt Josef Schuster.

AfD står for en «rasistisk retorikk, menneskeforaktende og iblant antisemittisk», mener Schuster.

Etter utspillet til Merz mener Schuster det har oppstått et spørsmål om brannveggen har blitt svekket og ikke lenger holder det den opprinnelig lovte.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.