Hendrik Wüst taler under åpningen av Pride i Köln den 3. juli 2022. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

CDU og De grønne styrer en rekke tyske delstater sammen, og det kan også være en løsning for Tysklands føderale regjering, sier Hendrik Wüst (CDU), som er minister­president i delstaten Nord­rhein-West­falen (NRW).

Uttalelsen fra regjerings­sjefen i Tysklands folke­rikeste og økonomisk sterkeste delstat, der Wüst leder en slik koalisjon allerede, ble gitt til pressen i NRWs hovedstad Düsseldorf torsdag, skriver Die Welt. En slik «svart-grønn» allianse, som viser til de to partifargene, har «stort potensial», mener Wüst.

De grønne er eller har vært en del av regjerings­koalisjonene i nesten alle de 16 tyske delstatene, både i tverr­politiske regjeringer med såvel kristelig-demo­krat­iske CDU som sosial­demo­kratiske SPD, og med begge disse separat. Samarbeid mellom CDU og De grønne er derfor ikke lenger noen mental barriere på delstatsnivå.

Et samarbeid på nasjonalt nivå har derimot sittet mye lenger inne, ikke minst fordi Markus Söder – som leder CDUs bayerske søster­parti CSU og sitter som minister­president i Bayern – er imot et slikt alternativ.

Med utspillet torsdag legger imidlertid Wüst opp til politisk kamp om den saken, og den kan tilspisse seg etterhvert som fristen nærmer seg for neste valg til Forbunds­dagen høsten 2025, særlig hvis suksessen på menings­målingene holder seg for AfD, som CDU under Friedrich Merz’ ledelse for alt i verden ikke vil samarbeide med.

CDU og De grønne sammen er ikke lenger noe «avantgarde-prosjekt», mener Wüst, som har ledet den første sådanne alliansen i Nord­rhein-West­falen siden 2022.

„Wer heute noch Debatten darüber führt, ob das grundsätzlich geht und im Bereich des Vorstellbaren liegt, der führt nach meiner festen Überzeugung Debatten aus den 90er-Jahren, gerade in diesen Zeiten.“

Wüst kommer også med et dårlig skjult stikk til Söder, som dagen i forveien kategorisk hadde fastslått at De grønne ikke er i stand til å styre:

«Den som fortsatt debatterer om dette er grunnleggende mulig og innenfor rammen av det tenkbare, fører etter min faste overbevisning debatter fra 1990-tallet, særlig i disse tider.»

– Det vi kan få til i Düsseldorf, er også mulig i Berlin, mener Wüst.

CDU-leder Friedrich merz ser ut til å være mer enig med Wüst enn med Söder: Onsdag sa Merz at det ville være forferdelig dumt å utelukke alle alternativer og dermed miste handlingsrom, skriver Die Welt.

CDU ligger høyt over de andre partiene på menings­målingene, men trenger en minst én koalisjons­partner. Appetitten er ikke høy på en ny «stor­koalisjon» med SPD, og enhver tanke på samarbeid med AfD er tabu og strengt forbudt i CDU. De grønne er da det eneste gjenværende partiet med en oppslutning på over ti prosent.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.