Etter landsmøtet i Alternative für Deutsch­land (AfD) hevder Thomas Haldenwang, sjefen for Tysklands innen­landske sikkerhets­tjeneste Verfassungs­schutz, at partiet er en fare for det tyske demokratiet.

Begrunnelsen fra Haldenwang, som er gitt til den tyske allmennkringkasteren ARD, lyder at AfD-politikere har en «etnisk folke­forståelse», melder Tagesschau. Overvåknings­sjefen ser derfor ingen grunn til å endre eller trekke tilbake kritikken han kom med av AfD for en uke siden, opplyser det populære nyhetsprogrammet, som siterer Haldenwang:

«I en rekke av ytringer kommer en etnisk folke­forståelse til uttrykk, for eksempel i fremmaningen av ‘den store utskiftningen’», sa han i ARD-studio i hovedstaden.

Verfassungs­schutz-sjefen har gjort seg tanker om hva en slik ordbruk må bety:

«Slike ytringer gir holdepunkter for at det her settes spørsmålstegn ved menneske­verdet til bestemte befolknings­grupper som grunnloven garanterer.»

Etter Haldenwang stemplet AfD for «høyre­ekstreme konspirasjons­teorier» for en uke siden, gikk partiet til rettslige skritt mot den tyske overvåknings­sjefen for å hindre ham i å kommentere AfD-landsmøtet, der kandidater til neste års EU-valg ble utpekt.

AfD oppnådde med det at Haldenwang lovte forvaltnings­retten i Köln at han skulle avstå fra å uttale seg så lenge landsmøtet pågikk.

Etter partiets oppfatning blander Haldenwang seg retts­stridig inn i valgkampen, men Verfassungs­schutz-sjefen påberoper seg uansett et lovlig mandat til å informere allmenheten om AfD:

I et vel befestet demokrati tjener dette midlet den hensikte å underrette offentlig­heten om adferd og bestrebelser som retter seg mot den frihetlige og demokrariske grunn­ordenen. På den måten kan slik bestrebelser motvirkes i god tid gjennom sosial og politisk debatt», ifølge Haldenwang.

Dypstatens motarbeidelse av AfD ser ikke ut til å ha noen stor påvirkning hos publikum.

Den ukentlige menings­målingen som INSA gjør for Bild am Sonntag, viste i går at AfD holder standen som Tysklands nest største parti med 21 prosents oppslutning – ett prosent­poeng under rekord­målingen på 22 prosent, men fremdeles to prosent­poeng mer enn det sosial­demokratiske partiet (SPD) til stats­minister Olaf Scholz på 19 prosent. Unions­partiene CDU/CSU er størst med 27 prosent.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.