Utsikt til den tyske innen­landske sikkerhets­tjenesten Bundesamt für Verfassungs­schutz’ hoved­kvarter i Köln. Foto: A. Kirch / cc by-sa 3.0 deed / Wikimedia Commons.

Intern kommunikasjon fra den tyske innen­landske sikkerhets­tjenesten Verfassungs­schutz som er lekket til media, peker i retning av at den en tid har arbeidet med en rapport som vil klassifisere hele AfD som «med sikkerhet ekstremistisk» – etter i tre år å ha figurert som «mistenkt» for å være ekstremistisk.

Det er i interne e-poster og notater hos Verfassungs­schutz som har kommet Süddeutsche Zeitung i hende, det fremkommer at sikkerhets­tjenesten har arbeidet med rapporten i flere måneder, etter å ha drøftet slike planer minst siden mars 2023, melder Tagesschau, som er Tysklands svar på Dagsrevyen.

I det første utkastet til rapporten gjentas tidligere anklager om rasisme og «autoritarisme», men det er også tilføyd et nytt anklagepunkt, som gjelder «forhold til Russland».

Lekkasjen fra Verfassungs­schutz til en av Tysklands viktigste aviser, kommer etter noen måneders offentlig kampanje mot AfD, som lenge har ligget an til å bli størst ved valgene i tre tyske delstater i år.

Omtalen av Russland gir gjenlyd av tilsvarende anklager som tidligere er blitt rettet mot Donald Trump, og synes skreddersydd for å bane veien mot et forbud mot AfD.

I samarbeid med store medier har sikkerhets­apparater over den vestlige verden de senere årene i økende grad blitt benyttet til å bekjempe politisk opposisjon, og Verfassungs­schutz’ opptreden vis-à-vis AfD føyer seg inn i mønsteret.

AfD har gått rettens vei i kampen mot stempelet som «mistenkt» for å være ekstremistisk, men retts­forhandlingene er stadig blitt utsatt – nå sist frem til mars, skriver Tagesschau.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.