Foto: Alice Weidel / X.

Flere eksempler på uttalelser fra AfD-politikere som har bidratt til at den tyske innen­landske sikkerhets­tjenesten Verfassungs­schutz har klassifisert partiet som høyre­ekstremt, har lekket til pressen.

En av dem ble gitt av partileder Alice Weidel i et intervju i fjor, opplyser Bild. Den tyske avisen siterer AfD-lederen:

«Vi kan ikke ha det sånn at muslimske skolebarn som er i flertall i vesttyske skoler, trakasserer tyske barn – unge jenter som ikke går med hijab. Dette samfunnet, det frihetlige samfunnet, kan ikke tolerere disse under­trykkende kulturene, og vi kan ikke tolerere stamme­kulturer.»

Også Tino Chrupalla, Weidels makker som partileder, har kommet med en ytring som også befinner seg i Verfassungs­schutz’ protokoller:

«Hva har vi opplevd etter angrepet på Nord Stream? (…) Infra­strukturen vår blir ødelagt av såkalte venner, og vi, vår føderale regjering, står der og trekker på skuldrene. Det viser at dette landet ikke kan være suverent.»

Protokollert i sikkerhets­tjenestens 1100 sider lange rapport, som er unntatt offentlighet, er også Carsten Hütter, som representerer AfD i delstats­forsamlingen i Sachsen. Om innvandringens angivelige fordeler for arbeidslivet skrev han på Facebook i 2022:

«Drømmen om de gylne fagfolkene har forlengst oppløst seg i et spor av blod og tårer.»

Die Welt har sitert en uttalelse der AfDs tidligere ungdomsleder Hannes Gnauck fastslo at det finnes et usynlig bånd mellom tyskere som ikke trenger å forklares.

Ifølge Bild er han også registrert for denne uttalelsen på X:

«Jeg er sterkt imot en øvre grense for migrasjon. Enhver fremmed i dette landet er en for mye. Vi trenger en streng remigrasjon av dem som er her.»

For sikkerhetstjenesten taler det også i favør av ekstremisme­stempling at AfD mener at etnisitet er relevant:

Verfassungsschutz anklager også AfD for fremmedfrykt og et «etnisk folkebegrep» på grunn av slike uttalelser. Partiet anser for eksempel ikke tyske statsborgere med migrasjons­bakgrunn fra muslimske land som likeverdige borgere.

 

Tyskland: Nasjonal samhørighet anses som høyre­ekstremt

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.