Billedbyråene tilbyr sjelden flatterende bilder av høyre­populistiske politikere. Björn Höcke er ikke noe unntak. Foto: Carsten Koall / DPA via AP / NTB.

Mens den amerikanske dyp­stat­en drar Trump for dom­stol­ene i USA før president­valget der, bruker også den tyske dyp­stat­en retts­apparat­et mot AfD før EU-valget, nå sist mot Björn Höcke for bruk av slag­ord­et Alles für Deutschland («Alt for Tyskland») under en valgkamp­tale i 2021.

Höcke, som er leder for AfDs parti­gruppe i delstats­parlament­et i Thüringen, ble tirsdag dømt av delstats­domstolen til å betale en bot på 13.000 euro for å ha brukt slag­ordet som – mutatis mutandis – tilsvarer valg­språk­et til kongene Haakon VII, Olav V og Harald V av Norge.

Slagordet er forbudt i Tyskland fordi nazistene brukte det. Höcke påberopte seg uvitenhet om dette i retten, men ble ikke trodd av dommeren. – De er en veltalende mann og vet hva De sier, sa dommer Jan Stengel til Höcke i retten.

Dommen kan ankes og er dermed ikke retts­kraftig. – Hvis dommen blir stående, er ytrings­frihet­en i Tyskland død, kommenterer Höcke ifølge Die Welt.

De færreste observatører tror at dommen nevne­verdig vil påvirke utfallet av EU-valget om drøyt tre uker, der AfD fremdeles ligger an til å bli nest størst i Tyskland, selv om det sosial­demokrat­iske partiet SPD har tatt igjen noe av forspranget i løpet av de månedene siden årsskiftet der kampanjen mot AfD har pågått.

Ingen forventer heller at AfD vil oppleve noe større tap av velgere i de tre østtyske delstatene som har valg til delstats­parlament­ene i år, Brandenburg, Sachsen og Thüringen – ikke minst i lys av at Verfassungs­schutz jevnlig assosieres med det hemmelige østtyske politiet Stasi under kommunismen.

Samtidig med prosessen mot Höcke har den tyske innen­landske sikkerhets­tjenesten insistert på at AfD er ekstremistisk og derfor legitimt kan overvåkes, noe også domstolene stadfester. Ikke desto mindre, eller kanskje nettopp derfor, ligger AfD øverst på menings­måling­ene i de tre delstatene som går til valg i høst.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.