NTB

For andre gang i år skal lederen for ytre høyre-partiet AfD i den tyske delstaten Thüringen, Björn Höcke, i retten for sin bruk av et forbudt nazi-slagord.

Höcke fikk 13.000 euro – drøyt 145.000 kroner – i bot i mai for bruk av slagordet «Alles für Deutschland» (Alt for Tyskland) på et valgkampmøte i 2021.

Slagordet høres i seg selv uskyldig nok ut, men stammer fra nazistenes paramilitære gruppe Sturmabteilung (SA), som spilte en nøkkelrolle da Adolf Hitler kom til makten på 1930-tallet. Sammen med en rekke andre slagord og symboler, og ikke minst nazihilsen, er det forbudt i dagens Tyskland.

Höcke, som er tidligere historielærer på videregåendenivå, hevdet at han ikke kjente til historikken bak slagordet. Både aktoratet og dommerne i rettssaken i mai mente imidlertid at AfD-lederen var fullt klar over meningen i det han sa. Samme domstol skal nå vurdere om han gjorde seg skyldig i å bruke slagordet ved et partimøte i desember 2023.

Ifølge anklagene ropte Höcke ut «Alt for» og oppfordret deltakerne ved møtet til å rope «Tyskland». Om han finnes skyldig, kan AfD-politikeren risikere bot eller fengselsstraff på opptil tre uker.

Höcke, som er svært populær i hjemstaten, regnes som ekstremist av tysk etterretning. Han har kalt Holocaust-monumentet i Berlin et «skammens minnesmerke». Samtidig kan han fort bli Tysklands første ytre høyre-delstatsleder når Thüringen holder delstatsvalg i september.

Dom i saken kan komme allerede i løpet av uka.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.