
AfD-lederne Tina Chrupalla og Alice Weidel venter på Friedrich Merz’ andre forsøk på å oppnå tillitsvotum som statsminister i Forbundsdagen i Berlin den 6. mai 2025. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.
En uke etter regjeringsskiftet i Tyskland, og halvannen uke etter at sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz klassifiserte AfD som ekstremistisk, ligger AfD og CDU/CSU likt med 25 prosents oppslutning på en ny meningsmåling.
Det er i en måling som Forsa har utført for RTL/ntv i tidsrommet 8.–9. mai at de to partiene deler førsteplassen. Det har de gjort flere ganger den senere tiden, og ved noen anledninger har AfD sågar vært størst.
Det sosialdemokratiske partiet SPD ligger ti prosentpoeng etter, med 15 prosent, De Grønne følger på 10 prosent, og deretter ytre venstrepartiet Die Linke på 10 prosent. Både det venstrepopulistiske partiet til Sahra Wagenknecht og Fridemokratene (FDP) ligger under sperregrensen med henholdsvis 4 prosent og 3 prosent.
Bevegelsene i opinionen har vært små de siste ukene, hvilket vitner om at AfD-velgerne ikke lar seg affisere av ekstremismestempelet.
De stadige suksessene for AfD på meningsmålingene skader demokratiet og setter politikken i fare, mener psykolog Christian Stöcker, som er professor i Hamburg. I sin ukentlige spalte i tidsskriftet Der Spiegel tar han derfor til orde for å avskaffe de ukentlige målingene.
Unionspartienes velgere er ellers tilsynelatende upåvirket av at Friedrich Merz trengte to forsøk på å oppnå mange nok stemmer til å kunne bli statsminister.
Det som uunngåelig er blitt oppfattet som en svakhet i koalisjonen med SPD, har reist spørsmål om hvorvidt unionspartiene vil søke hos Die Linke for å trygge flertallet, gitt at det ikke er aktuelt å støtte seg til AfD.
Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!