Angela Merkel under en budsjettdebatt i Forbundsdagen den 8. desember 2020. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

Tyskland skal holde nytt valg til Forbundsdagen den 26. september neste år, melder NTB-DPA. Dermed går det mot slutten for nesten 16 års regjeringstid for Angela Merkel (CDU), som har varslet at hun gir seg etter sin fjerde periode som tysk forbundskansler.

I mellomtiden skal CDU velge ny partileder etter Annegret Kramp-Karrenbauer, som gir seg etter å ha mislyktes i rollen.

Det er tre kandidater til ledervervet: Friedrich Merz, Armin Laschet og Norbert Röttgen. De to førstnevnte anses for å stå sterkest, og tvekampen vil i praksis handle om hvorvidt CDU ønsker en leder som politisk står Merkel nærmest (Laschet), eller om partiet ønsker en konservativ dreining (Merz).

Friedrich Merz, Armin Laschet og Norbert Röttgen. Foto: Annegret Hilse (Merz og Laschet) og Michele Tantussi (Röttgen) / Reuters / NTB.

Ledervalget skulle egentlig ha vært avgjort den 25. april, men ble i første omgang utsatt til 4. desember på grunn av pandemien. Siden ble valget utsatt nok en gang, og det planlegges nå avholdt på nyåret, om nødvendig med digital avstemning.

En meningsmåling blant CDU-medlemmer som ble offentliggjort av Die Welt i oktober, viste en klar ledelse for Merz (45 % – 24 % – 13 %), men det er delegatene som avgjør, og i det politiske spillet kan mye skje.

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.