CDU-leder Armin Laschet og CSU-leder Markus Söder på en pressekonferanse i Forbundsdagen for en uke siden. De to kjemper om å bli CDUs og CSUs statsministerkandidat. Foto: Michael Kappeler / dpa via AP / NTB

Den selvpålagte fristen for å nominere en kandidat til å overta etter statsminister Angela Merkel utløp søndag uten enighet mellom CDU og CSU.

Merkels kristeligdemokrater (CDU) og deres allierte i Bayern CSU har i lengre tid kranglet om hvem de to såkalte unionspartiene skal stille opp med som sin felles kandidat ved valget til høsten.

De to som kjemper om utnevnelsen er Armin Laschet, som leder CDU, og Markus Söder, den populære lederen av det mindre, men mer konservative CSU.

De to er statsministre i hver sin store tyske delstat – Laschet i Nordrhein-Westfalen og Söder i Bayern.

Laschet og Söder og deres team har samtalt av og på den siste uka med mål om å bli enige innen søndag. Men selv om begge kaller samtalene konstruktive, har de ikke kommet nærmere en avtale.

Heller ikke et møte mellom de to i bygningen til Forbundsdagen søndag kveld førte til noe resultat. Om de ikke blir enige mandag, kan saken måtte avgjøres av de parlamentariske gruppene.

Tradisjon for felles kandidat

CDU og CSU, som bare fins i Bayern, stiller tradisjonelt med en felles kandidat til statsminister. Normalt ville det blitt Laschet, som er Merkels valg og leder for det langt større CDU.

Men oppslutningen om CDU har falt den siste tiden på meningsmålingene mens Merkels regjering har strevet med koronapandemien, noe som gir Söder en åpning.

Söder, som er mer karismatisk og kraftfull enn Laschet, er for tiden en av Tysklands mest populære politikere, takket være en effektiv og streng håndtering av pandemien hjemme i Bayern.

Laschet har støtte fra hele toppen av sitt parti, men ikke uten unntak. CDU-statsministrene i Sachsen-Anhalt og Saar støtter Söder, som på sin side har full støtte i sitt parti.

Grønn utfordring

Noe som taler mot Söder, er at de to gangene unionen har stilt med en CSU-politiker som kandidat, har de tapt valget.

Striden illustrerer hvordan Merkels avgang etter 16 år ved makten allerede preger Tyskland.

Men selv om de krangler, er begge enige om at unionen må stå samlet ved valget når de nå står overfor en betydelig utfordring fra et sterkt voksende De grønne, som også sikter seg inn på å få statsministeren.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.