Sosialdemokratiske SPD er i siget, fem uker foran valget i Tyskland. Partiet har passert De grønne på målingene og nærmer seg kristendemokratene i CDU/CSU.

En meningsmåling fra Forsa viser at SPD har gått fram med to prosentpoeng til 21 prosent, og dermed ligger kun to prosentpoeng bak kristendemokratene. Imens har De grønne falt til 19 prosent.

Sist SPD og CDU/CSU var så tett på hverandre var i mars 2017. SPD har sittet i en såkalt «storkoalisjon» med CDU/CSU, som er statsminister Angela Merkels parti, siden valget i 2013.

En annen måling fra INSA viste også at SPD hadde passert De grønne, men fortsatt lå et stykke bak CDU/CSU.

Mye av grunnen til SPDs framgang er statsministerkandidaten Olaf Scholz, som er klart mer populær enn sine rivaler. 29 prosent av velgerne ønsker Scholz som statsminister, mot 15 prosent for De grønnes Annalena Baerbock og bare 12 prosent for Merkels foretrukne arvtaker, Armin Laschet. Scholz er også mer populær enn Laschet blant de som har pleid å stemme CDU/CSU.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.