Angela Merkel. Foto: Michele Tantussi / Reuters / NTB.

De tyske partiene CDU og CSU er om kort tid ventet å avgjøre hvem som skal bli partiets statsministerkandidat i høstens valg. Det kan bli helt avgjørende for en høyreside som sliter med oppslutningen.

NTB-AFP melder at de store partiene på tysk høyreside, CDU og CSU, i senere tid har slitt på meningsmålingene. CDU er statsminister Angela Merkels landsdekkende parti, mens CSU er søsterpartiet i Bayern.

Tysklands markante politikerprofil Angela Merkel har erklært at hun ikke ønsker en ny periode som statsminister. Det er nå mindre enn seks måneder til tyskerne skal velge ny nasjonalforsamling.

Søndag møttes representanter for de to partiene for å diskutere hvem de vil ha som sin nye statsministerkandidat.

I januar overtok Merkels nære støttespiller, Armin Laschet, ledervervet i CDU, men selv om det som oftest er slik at partilederen også blir statsministerkandidat, er det ingen selvfølge.

Enkelte vil at Laschet trer til side og lar den mer karismatiske CSU-lederen, Markus Söder, bli statsministerkandidat.

Både Söder og Laschet skal tale under søndagens møte. Ingen av de to har offisielt sagt at de ønsker å være statsministerkandidat.

Avisen Bild har erklært at dette er «sannhetens helg» når det kommer til å avgjøre hvem som skal etterfølge Merkel.

Men det er ikke ventet noen beslutning ennå. I stedet er den varslet i løpet av de to neste ukene.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.