Markus Söder og Armin Laschet. Foto: John MacDougall / AP og Annegret Hilse / Reuters – begge via NTB.

CSU-leder Marus Söder (CSU) sier han aksepterer at CDU-leder Armin Laschet blir de to unions­partienes statsminister­kandidat ved valget til Forbundsdagen i Tyskland i september, melder tyske medier.

Dermed er maktkampen mellom de to definitivt over etter flere måneders opprivende strid og uvisshet om hvem som ville bli topp­kandidat.

Kunngjøringen kommer etter 31 av 46 medlemmer av sentral­styret i CDU sist natt stemte for Laschet som kandidat til å bli regjerings­sjef etter valget, mot 9 for Söder, mens 6 stemte blankt.

CSU-lederen hadde lovet å trekke seg dersom avstemningen, som var hemmelig, gikk i hans disfavør. Jeg holder ord, sa Söder tirsdag morgen under en pressekonferanse som ifølge Die Welt var uvanlig kort.

Söder fremhevet ansvaret overfor landet og unions­partiene, sa han hadde gratulert Laschet og gitt ham full støtte på CSUs vegne. Det er en tid for diskusjon, en annen for beslutning og atter en annen for å se fremover sammen, sa CSU-lederen, som understreket at han ikke ønsket noen splittelse.

Valget i Tyskland finner sted den 26. september.

Unionspartiene har slitt på menings­målingene den senere tiden, og falt under 30 prosent, klart lavere enn valgresultatet i 2017, som allerede var en nedgang sammenlignet med forrige valg. Söder har også skapt større begeistring i opinionen enn Laschet, men det er likevel vanskelig å se for seg en levedyktig regjerings­koalisjon som ikke omfatter CDU/CSU.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.