Armin Laschet under en pressekonferanse i Berlin 16. august 2021. Foto: Kay Nietfeld / DPA via AP / NTB.

Litt over en måned før valget til den tyske Forbundsdagen går den politiske ledelsen i CDU langt i å avvise at mennesker som rømmer fra Talibans Afghanistan, kan få en bedre fremtid ved å innvandre til Tyskland.

«Vi vil ikke kunne løse Afghanistan-problemet med migrasjon til Tyskland», sa CDUs generalsekretær Paul Ziemiak på tv mandag, skriver Die Welt.

CDU-leder og CDUs statsminister­kandidat Armin Laschet, som er Angela Merkels mest sannsynlige etterfølger som forbundskansler i Tyskland, er like klar i sin tale:

«Denne gangen må vi raskt nok sørge for humanitærhjelp til opphavslandene og regionen. 2015 må ikke gjenta seg.»

Laschet sikter naturligvis til migrasjonsstrømmen til Europa under krigen i Syria, da mer enn en million migranter søkte asyl i Tyskland.

«De fleste vil flykte til nabolandene», skriver Laschet. Derfor må det internasjonale samfunnet «støtte nabolandene og bidra til å lindre den humanitære katastrofen».

Den tyske regjeringens integrerings­kommissær Annette Widmann-Mauz, også hun fra CDU, krever også at afghanere blir hjulpet i sine nærområder.

I lys av Talibans makt­overtagelse i Afghanistan ligger migrasjons­spørsmålet an til å bli sentralt i innspurten av den tyske valgkampen.

CDU/CSU er fremdeles størst i Tyskland, men har slitt på meningsmålingene siden årsskiftet. Nå ser lekkasjen til De grønne ut til å være over, og kanskje øyner unionspartiene sjansen til å vinne tilbake velgere som var gått over til venstresiden.

I den grad opinionen i Østerrike er en pekepinn, kan innvandrings­motstand være hensiktsmessig før valget. En meningsmåling der til lands viser at 90 prosent av de spurte støtter regjeringens politikk for fortsatt deportasjon av utviste afghanere til hjemlandet.

Men Angela Merkel risikerer å så tvil om CDUs pålitelighet i migrasjons­spørsmålet: Mandag skal den avtroppende kansleren ifølge Reuters ha sagt til partifeller at Tyskland kan bli nødt til å evakuere 10.000 mennesker fra Afghanistan.

De grønnes statsminister­kandidat Annalena Baerbock har nevnt eksakt det samme antallet, og presisert at det handler om afghanere som har arbeidet for det tyske forsvaret eller NATO-allierte de senere årene.

Afghanistan og migrasjon kan bli en problemstilling også i den norske valgkampen, som finner sted parallelt med den tyske. Stortingsvalget finner sted den 13. september, mens dato for valget til Forbundsdagen er 26. september.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.