Friedrich Merz, Norbert Röttgen og Armin Laschet møttes til debatt i Berlin den 14. desember 2020. Foto: Markus Schreiber / Pool via AP / NTB.

De tre kandidatene som kjemper om ledervervet i CDU – Friedrich Merz, Armin Laschet og Norbert Röttgen –, møttes mandag til en debatt i partihovedkvarteret i Berlin.

Vinneren av kampvoteringen som skal finne sted i januar, har gode utsikter til å bli Tysklands neste forbundskansler etter valget til Forbundsdagen høsten 2021, gitt at Angela Merkel har kunngjort at hun går av etter sin fjerde periode.

Som seg hør og bør i CDU, var den 90 minutter lange forestillingen en uhyre dannet affære, der de tre herrene unnlot å gå hverandre direkte på klingen. De brukte tvert imot mye tid på å understreke hvor enige de var i en rekke sentrale spørsmål, selv om mindre nyanseforskjeller skilte dem.

Merz, som er den mest konservative av de tre, og den foretrukne kandidaten blant CDU-velgere, vakte imidlertid oppsikt under spørsmålsrunden, da han i praksis tok avstand fra Merkels politikk for åpne dører til Tyskland under migrasjonsbølgen i 2015 og 2016.

Die Welt siterer Merz:

Hadde vi ikke hatt velferdsinnvandringen i 2015/16, ville vi hatt en million færre trygdede. Det hører med til det fullstendige bildet i denne debatten. Dessverre blir det ofte underslått.

Den tyske avisens egne undersøkelser av saken bekrefter langt på vei antallet på en million som Merz slo i bordet med. Av de 5,5 millioner menneskene som mottar trygd i Tyskland, er det 2 millioner som ikke er tyske. Og den føderale arbeidsmarkedsetaten oppgir at 980.000 av dem kommer fra «asylopphavsland».

Slaget om ledervervet i CDU forventes å stå mellom Merz og Laschet. Førstnevnte skiller seg klarest fra Merkel politisk, mens Laschet må forventes å fortsette Merkels linje. Hvem som har sterkest støtte i partiapparatet som skal avgjøre saken, er ikke godt å si.

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.