Utenriksminister Mike Pompeo sier amerikanerne har etterretning som viser at WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus ble kjøpt og betalt av Kina før han ble valgt.

– Jeg kan ikke si mer, men jeg kan si at det basert på solid etterretning ble inngått en avtale da Tedros ble valgt, skal Pompeo ha sagt. (NTB)

Både the Times og Telegraph har storyen fra et møte som Pompeo hadde i the Henry Jackson Society, som NTB kaller «høyreorientert». Douglas Murray er en av lederne. Telegraph nøyer seg med å kalle det hva det er, en tenketank.

“But when push came to shove, when it really mattered most, when there was a pandemic in China, Dr Tedros, who was … bought by the Chinese government, I can’t say more, but I can tell, I’m saying this on a firm intelligence foundation, a deal was made… there was a deal making election and when push came to shove, you get dead Britons, because of the deal that was made.”

Mens NTB er opptatt av å karakterisere at Pompeo har gått lenger enn noen gang, er Pompeo opptatt av å vise at resultatet av denne hestehandelen ble døde briter. WHO dekket over for Beijing, i stedet for å gjøre jobben: varsle verden.

Ellers er også konservative Telegraph influert av antiamerikanisme. Avisen skyver «observere» og «some», «noen» foran seg for å kamuflere en politisert nyhetsdekning.

Observers say the Trump administration is trying to deflect blame for the pandemic in the run-up to the US elections in November.

The country has the highest number of recorded Covid-19 cases and deaths in the world, and the US’s criticism of the WHO ramped up when the virus started to run out of control in America in March, not when the pandemic began in January. It has been claimed that Mr Pompeo has promoted unproven allegations that the virus leaked from a laboratory in Wuhan, China, and accusing Dr Tedros, an African, of corruption is seen by some as a “racist trope”.

Det er spesielt at et land som er medlem av etterretningssamarbeidet Five Eyes karakteriserer påstandene om at viruset lekket fra laboratoriet i Wuhan som «ikke bevist», når det nettopp var en 50 siders rapport fra Five Eyes som dokumenterte at så var tilfelle.

Pompeo la også frem bevis på forfølgelsen av uigurer i Xinjinag og oppfordret britene til å trekke seg ut av FNs Menneskrettsråd.

USA vil ta et oppgjør med Kina og vil gjerne ha allierte med.

 

Mike Pompeo claims China ‘bought’ WHO chief
US secretary of state alleges in meeting with MPs that ‘deal’ led to British deaths

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.