Hvis Merkel skulle velge Kinas side vil det kunne få store konsekvenser for Europas stilling. Mike Pompeo er en sterk og mektig utenriksminister. Han forstår hva Kina handler om. Kina har nå ført til den største krisepakken i USAs historie. Hvis Kina tror at dette er noe USA vil se stort på, må de tro om igjen. Kina har utløst USAs handlekraft og mange amerikanske firmaer vil forsvinne fra Kina. Det er bare begynnelsen. Foto:Andrew Caballero-Reynolds/Reuters/Scanpix

Angela Merkel legger seg tett opp til Kina samtidig som Kina ønsker å fremstå som humanitær stormakt. På et telefonmøte mellom G7-utenriksministre onsdag ville Mike Pompeo at felleserklæringen skulle inneholde ordet «Wuhan-virus». Det ville ikke de andre landene, og begrunnet det med at det ville være «splittende».

The dispute between leaders of the industrialized nations — Canada, France, Germany, Italy, Japan and the United Kingdom — and the United States has caused issues for the group, which was supposed to meet in Pittsburgh for a summit this week, German magazine Der Spiegel reported.

Pompeo calls for united ‘message’ after reportedly pushing G-7 members to call it ‘Wuhan virus’

Men Pompeo sa han er sikker på at de seks andre vil vise at de har forstått hav som står på spill, når de uttaler seg.

Kronologi=politikk

Kampen om epidemiens kronologi er blitt en internasjonal maktkamp, der Kina oppfører seg som om det er et nullsumspill: Hvis Kina erkjenner at epidemien oppsto i Wuhan kan det rive med seg at lokale og sentrale myndigheter ikke bare unnlot å handle, men saboterte. Et slikt nederlag tåler ikke Beijing, da det vil påføre regimet et prestisjetap i befolkningen som det føler det ikke vil tåle.

Men informasjonen deles allerede blant kineserne om at det var slikt det foregikk: Legene ble arrestert og meldinger myndighetene visste ikke stemte, ble sendt ut. Også til omverdenen.

WHO støttet Beijing, da det gjentok påstanden om at viruset ikke var smittsomt mellom mennesker. Beijing visste det var en løgn.

USA vil ha transparens

Der Kina ser maktkamp som er et nullsumspill, vil USA ha transparens. USA er  opptatt av religionsfrihet for uigurene og åpenhet i mediene. Det at Kina har utvist en rekke amerikanske journalister og nektet å ta imot eksperter fra Center for Disease Control, er for USA et bevis på at åpenhet og pressefrihet er hva det handler om. Hvis kineserne fikk vite hva som foregår vil det være det beste middel mot å bekjempe et virus og mot at det gjentar seg.

Kommunistpartiet ser det ikke slik. For dem er åpenhet en trussel. Sannheten er blitt en fiende.

EU og liberale i USA har problemer med å se forskjellene. De er gått så opp i dialoglinjen at de ender opp med å ta Kinas parti.

Fakta er politikk

Kina vil ha i pose og sekk. Det vil ha full kontroll på hjemmebane, men hadde 160 journalister i USA. Trump reduserte tallet til 100 og gjorde dem til offisielle representanter, for det finnes ikke ikke-statlige medier med representasjon utenfor Kina.

De liberale i USA og Vesten for øvrig forstår ikke at fakta er politikk: Hvis du nekter å erkjenne hvordan epidemien startet, har du gitt forbryteren en fordel. Du har latt ham slippe unna.

Totalitære stater er annerledes

Det har USA forstått at de ikke kan. Kina er en motstander som ikke gir ved dørene. Kina svarer ikke med takknemlighet. Totalitære stater gjør ikke det.

USA har lang erfaring med å stå overfor totalitære systemer. Det finnes en stor kunnskapsbank om Sovjetunionen. Et fiendtlig system opptrer ikke som dialogpartner. Du må alltid ha et ris bak speilet for å få til samarbeid.

USA har erfart at Kina er blitt mer aggressivt og ekspansjonistisk. Selv en grov feil de selv har begått vil de utnytt til egen fordel.

Det forteller USA at har må de stå imot. De må ta kampen nå.

Demokratene stiller underlegne. Det var de som ga Kina flest konsesjoner – opptok Kina i Verdens handelsorganisasjon-  og eksporterte arbeidsplasser.

Demokratene mener fortsatt at innreiseforbudet 31. januar var fremmedfiendtlig. Det mener neppe vanlige amerikanere. Trumps vedtak skaffet USA verdifullt pusterom.

En kamp om narrativer

I kampen mellom USA og Kina faller  Vest-Europa lett ned på Kinas side. Men enigheten er ikke total.

EUs utenriksansvarlige, Josep Borrell, sendte 23. mars ut en erklæring som sier at Kina forsøker å utnytte krisen til å vinne innflytelse globalt. Merkel ville neppe sagt noe lignende.

Borrell sier det er en kamp om narrativere:

There is a global battle of narratives going on in which timing is a crucial factor. In January, the dominant framing was of this being a local crisis in Hubei province, aggravated by the cover up of crucial information by Chinese party officials.

Dette er en kamp vi merker at NRK og norske medier deltar i og tyngdepunktet ligger klart i Kinas favør.

Nå er striden løftet inn i fora som G7 og G20. USA er fast bestemt på at ansvaret for epidemien ligger hos Kina og ønsker ikke at Kina skal høste gevinst av noe de selv har forårsaket.

EU lider av konfliktskyhet og kaller det splittende å kalle en spade en spade.

Men det å overse at det foregår en stor geopolitisk kamp er i praksis å gi Kina en fordel.

Borrells erklæring, som er på vegne av 23 EU-utenriksministre, har en interessant opplysning: EU sendte utstyr til Kina da epidemien eksploderte.

Europe was sending a lot of medical equipment to help Chinese authorities that were overwhelmed at the time.

Dette er første gang vi hører at det var Europa som hjalp Kina. Vi hører ellers bare det motsatte. Utenriksministrene erkjenner at dette er del av en kamp om hegemoniet i verden.

Since then, China has brought down local new infections to single figures – and it is now sending equipment and doctors to Europe, as others do as well. China is aggressively pushing the message that, unlike the US, it is a responsible and reliable partner. In the battle of narratives we have also seen attempts to discredit the EU as such and some instances where Europeans have been stigmatised as if all were carriers of the virus.

Også norske medier skriver at det nå er utlendinger som tar med seg virus inn i Kina. Men det er snakk om diaspora-kinesere som vender hjem.

Utenriksministrene kommer med en advarsel om at epidemien handler om politikk og makt:

But we must be aware there is a geo-political component including a struggle for influence through spinning and the ‘politics of generosity’. Armed with facts, we need to defend Europe against its detractors.

«Bevæpnet med fakta» er et tvetydig uttrykk som kan være rettet mot både Trump og Kina. Men bare det at utenriksministrene tør innrømme at Kina er aggressive med sitt humanitære diplomati, er bemerkelsesverdig.

Det burde føre til noen konklusjoner. Men hvor mye er det utenriksministrene og Borrell som fører ordet på vegne av EU? Det virker snarere som det er Merkel og Macron.

Vil de andre EU-landene tillate at de to tar Kinas parti i kampen med USA?

 

The Coronavirus pandemic and the new world it is creating

 

Hvis du støtter USA og den frie verdens kamp:

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.