Bakgrunnsbilde: Kacper Pempel / Reuters / Scanpix. Kart: pngfly.com.

Det kinesiske teknologiselskapet Zhenhua Data har samlet inn opplysninger om millioner av personer i vestlige land som siden er kommet Kinas etterretning i hende. Datainnsamlingen omfatter også flere prominente personer.

Det går frem av kinesiske databaser som er blitt skaffet til veie for etterretningssamarbeidet mellom USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand kalt Five Eyes, som har delt informasjonen med medieorganisasjoner i en rekke land. Blant disse er The Times og The Telegraph i Storbritannia, Globe and Mail i Canada og Il Foglio i Italia.

Flere ledende politikere og deres familier er blant personene som er registrert i databasen, skriver The Telegraph.

Files on senior UK politicians – including Boris Johnson, the Prime Minister – royals, religious leaders, military officers and their families are currently stored on a Chinese server as part of a massive worldwide intelligence collection operation by a private company that describes its mission as «the great rejuvenation of the Chinese nation».

Among the thousands of British citizens on the database are Amber Rudd’s daughter, the journalist Flora Gill, and the families of Justin Welby, the Archbishop of Canterbury, and Ephraim Mirvis, the Chief Rabbi.

Foruten å samle inn persondata og dommer har det Shenzen-baserte teknologiselskapet også støvsugd sosiale medier:

The data includes names, dates of birth, educational history, professional biographies, criminal convictions, social media accounts and other information scraped from the internet by computer software. Information about British businesspeople and academics, and the movements of UK and US naval ships, is also up for sale.

Lekkasjen synes å bekrefte bildet som tegnes av et massivt overvåkningsapparat i Kina, som ikke er begrenset til innenlandsk bruk, og den er egnet til å nære mistanker om at det er langt fra vanntette skott mellom kinesiske teknologiselskaper og regimet i Beijing.

The existence of the database raises new questions about Chinese electronic surveillance and suggests a collaboration between the Communist leadership and a variety of private companies in an attempt to build an intelligence picture of the UK.

En anonym etterretningskilde sier til The Telegraph at databasen, omtalt som Overseas Key Information DataBase (Okidb), er skremmende omfattende, og omtaler det hele som «et globalt masseovervåkningssystem på en skala uten historisk sidestykke». Kinesiske teknologiselskaper er i praksis det kinesiske sikkerhetsapparatets forlengede arm, konkluderer han.

Kina gjør dette for å finne svakheter landet kan utnytte, kommenterer den konservative britiske parlamentarikeren Bob Seely.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.