En besøkende tar en selfie med roboten Xiaodu på Baidu-verdenskonferansen 2015 i Beijing i 2015. Flere medier melder nå at kineserne lagrer personopplysninger fra flere millioner mennesker i en database. REUTERS / Kim Kyung-Hoon

Personopplysninger fra 2,4 millioner mennesker i en rekke land er blitt lagret i en kinesisk database med kobling til landets etterretning, ifølge flere medier.

Databasen er satt sammen av det Shenzhen-baserte selskapet Zhenhua Data, som blant annet har Kinas kommunistparti blant sine største klienter, melder den australske kringkasteren ABC og Australian Financial Review (AFR) mandag.

Zhenhua Data har koblinger til både etterretning og militære nettverk i Beijing, ifølge ABC og AFR, som er del av et internasjonalt mediekonsortium i USA, Canada, Storbritannia, Italia og Tyskland som har fått tilgang til databasen.

Australiere, briter, amerikanere, canadiere, indere og japanere nevnes i databasen, med opplysninger som fødselsdato, politisk tilknytning og sivilstatus. Bankdetaljer, jobbsøknader og psykologiske profiler skal også ha blitt innhentet av selskapet.

Blant dem som har fått sine opplysninger i basen er Australias statsminister Scott Morrison. Fremstående forretningsfolk, entreprenører og journalister er også oppført i basen.

Britiske The Telegraph skriver at statsminister Boris Johnson, kongefamilien, religiøse ledere og militærtopper er registrert i databasen.

Databasen skal først ha blitt lekket til den amerikanske akademikeren Chris Balding, som var ansatt ved et eliteuniversitet i Beijing inntil han i 2018 forlot Kina av frykt for sin sikkerhet.

Zhenhua Data har ikke svart på henvendelser om å kommentere saken, og selskapet har tatt ned nettstedet sitt.




Bestill Kent Andersens bok om klimasaken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.