Kinas president og kommunistpartiets generalsekretær Xi Jinping leder et møte i partiets sentralkomité i Beijing 29. oktober 2020. Foto: Liu Bin / Xinhua via AP / NTB.

Lojale medlemmer av Kinas kommunistparti har i massivt omfang infiltrert britiske institusjoner og viktige selskaper i Storbritannia.

Det viser en database med opplysninger om to millioner medlemmer av det kinesiske kommunistpartiet lekket til Telegram, som en kinesisk dissident har forelagt en gruppe av vestlige parlamentarikere som er kritiske til Kinas regime, avslører Mail on Sunday.

Infiltrasjonen omfatter selskaper som AstraZeneca, Rolls-Royce, HSBC og Jaguar Land Rover, samt institusjoner som britiske konsulater og universiteter, skriver den engelske avisen.

An extraordinary leaked database of 1.95 million registered party members reveals how Beijing’s malign influence now stretches into almost every corner of British life, including defence firms, banks and pharmaceutical giants.

Most alarmingly, some of its members – who swear a solemn oath to ‘guard Party secrets, be loyal to the Party, work hard, fight for communism throughout my life…and never betray the Party’ – are understood to have secured jobs in British consulates.

Avsløringen reiser spørsmålet om hvor mange av disse medlemmene av det kinesiske kommunistpartiet som har spionert for Kina. 30 britiske parlamentarikere har varslet at de raskt vil ta opp saken i Underhuset.

Det er den flernasjonale parlamentarikergruppen Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC) som har mottatt databasen. Men i gruppen er blant andre tidligere leder for Storbritannias konservative parti Iain Duncan Smith. Til Mail on Sunday sier han:

This investigation proves that members of the Chinese Communist Party are now spread around the globe, with members working for some of the world’s most important multinational corporations, academic institutions and our own diplomatic services.

The Government must now move to expel and remove any members of the Communist Party from our Consuls throughout China. They can either serve the UK or the Chinese Communist Party. They cannot do both.

Medlemmer av kommunistpartiet i britisk akademia har hatt tilgang til informasjon som er potensielt relevant for militære formål:

Chinese academics who swore the oath to assist the party attended British universities where they were involved in potentially sensitive areas of research including aerospace engineering and chemistry;

Mange har også befunnet seg i Storbritannias største og femte største bank:

There were more than 600 party members across 19 branches working at the British banks HSBC and Standard Chartered in 2016. Both have drawn criticism for their response to Beijing’s crackdown in Hong Kong;

Andre har potensielt kunnet drive industrispionasje:

The pharmaceutical giants Pfizer and AstraZeneca – both involved in the development of coronavirus vaccines – employed a total 123 party loyalists;

– Firms with defence industry interests including Airbus, Boeing and Rolls-Royce employed hundreds of party members.

Konkurransen er hard om å bli medlem av kommunistpartiet i Kina, og eden som medlemmene avlegger, forplikter dem til å kjempe for kommunismen og være rede til å ofre alt for partiet.

Kina ønsker å ta over Vestens hegemoni, advarer en tidligere britisk diplomat:

Reacting to the findings, former Foreign Office diplomat and China expert Matthew Henderson said: ‘This is yet further proof of how China has inveigled its way into the British establishment. We are dancing with rabid wolves, intent on driving a wedge between Britain and America, overthrowing democracy and outstripping the West.’

En anonym tidligere amerikansk etterretningskilde sier at man ikke kan stole på Kinas kommunistparti:

‘This is what the Chinese Communist Party is and you can’t trust them. They’re always looking for opportunities where they can take advantage of relationships, friendships, whatever, to further the interests of the Communist Party.’

Kina er den største trusselen både mot USAs nasjonale sikkerhet og demokratiet og friheten siden andre verdenskrig, skrev USAs etterretningssjef John Ratcliffe nylig i Wall Street Journal.

«Vi andre» får ta en «mellomstilling» i forholdet mellom USA og Kina, sa Norges statsminister Erna Solberg til VG under sikkerhetskonferansen i München i februar.

 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.