Sakset/Fra hofta

Samtidig som koronaviruset hadde begynt å spre seg ut i verden, men før viruset hadde rukket å lamme Europas næringsliv, arrangerte Huawei konferansen “2020, året for 5G for Europa” på Huawei Cyber Security Transparency Center i Brüssel, Belgia, 16. januar 2020. Foto: Yves Herman / Reuters /NTB Scanpix

Kinas ekspansjon, geografisk og økonomisk, er velkjent. Okkupasjonen av Tibet, bygging av kunstige øyer i Sør-Kinahavet, Huawei og “Belt and Road”-politikken er noen få eksempler. Mindre kjent er alle de mellomstore, vestlige virksomhetene, mange med spissteknologisk kompetanse, som kinesiske myndigheter prøver å få kontroll over – godt hjulpet av vestlige politikere.

Kinas betydelige posisjon i råvaremarkedet er omtalt av Document tidligere. Hvordan Kina opererer mot enkeltbedrifter går imidlertid ofte under radaren, men et ferskt tilfelle fra England tjener som en bruksanvisning for hvordan Kina opererer i andre land.

Daily Mail har snappet opp hvordan enkelte toppolitikere kynisk selger sine råd til kinesiske myndigheter. Disse rådgiverne risikerer nå å bli etterforsket.

Political figures and advisers who profit by helping the Chinese regime to target British businesses are to be investigated by MPs amid growing fears that Beijing is using the cover of Covid-19 to advance its commercial interests.

The move comes after a China backed company mounted an attempted coup at Imagination technologies, a UK firm which designs graphic chips for Apple.

The company was sold to private equity business Canyon Bridge Capital Partners in 2017 for £550million in a deal approved by Theresa May’s Government on the basis that the company would remain subject to US laws.

Et av vilkårene for salget av Imagination technologies var altså at firmaet forble under amerikansk lovverk og jurisdiksjon. Men for å sno seg unna dette vilkåret, flyttes hovedkontoret til Cayman Island.

However, the organisation later moved its head office to the Cayman Islands – outside US jurisdiction. Last week, senior MPs sounded the alarm after China Reform Holdings, the Beijing-backed lead investor in Canyon Bridge, tried to take control of the firm – amid fears it planned to transfer the ownership of intellectual property to China.

Intellectual property er det samme som opphavsrettigheter til åndsverk, i dette tilfellet i form av patenter o.l. Kineserne er ikke kjent for store, banebrytende oppfinnelser, og har derfor spesialisert seg på å være kopister og å stjele patenter fra i hovedsak vestlige land.

Tory-politikeren Tom Tugendhat er nå sterkt bekymret for hva dresskledde manipulatorer med fartstid i politikken og kjennskap til alle knepene i boka, kan få til i Kinas navn.

Writing in the Mail on Sunday, he says: ‘too frequently, we’ve seen those who once wrote the rules and negotiated agreements to protect us, and some who still sit in our Parliament, selling the tricks they learned in Government.’

This newspaper has seen correspondence linking Global Counsel, the public affairs company chaired by Peter Mandelson, to Canyon Bridge. Global Counsel’s staff includes Alex Dawson, who was working for Mrs May in Downing street when the 2017 deal was agreed.

In the correspondence, Ben Wegg-Prosser, the company’s managing director, advises Canyon Bridge over how to respond to MPs demanding reassurances over the British company’s future.

Britiske myndigheter vurderer å stramme opp regelverket og gjøre det mulig å blokkere salg av virksomheter til Kina.

Mail on Sunday understands that the Cabinet Office is considering tightening up the coming National security Investment Bill that will give the Government more powers to block deals that threaten national interests.

Rådgivningsfirmaet Global Counsel heiser det hvite flagget og avviser – selvsagt – påstandene i dokumentene Daily Mail viser til.

On Saturday night, a source at Global Counsel said the firm advised Canyon Bridge on ‘policy matters relating to its investment portfolio’ and had no contractual relationship with China Reform Holdings.

The source said neither Mr Mandelson nor Alex Dawson had any involvement in Global Counsel’s mandate for Canyon Bridge, and added that Imagination technologies had reconfirmed its commitment to the UK on Friday following a meeting with the Government.

Man tar seg selv i å høre Fawlty Tower og Manuel’s “I know nothing!” for sitt indre øre.

Kinesiske oppkjøp av mindre virksomheter i Vesten, fra møbelprodusenten Ekornes her hjemme til mange titalls vinslott i Bordeaux, får sjelden stor oppmerksomhet. Isolert sett er da hvert enkelt oppkjøp ikke nødvendigvis noe å heve øyebrynene over. Men i sum er det grunn til økende bekymring: En bit her og en bit der – det skaper etter hvert innflytelse og økende lokal kontroll.

Huawei er en økonomisk gigant samt et eksempel på hvor omfattende nettverk Kina spinner for å få kontroll og innflytelse:

The Chinese tech giant – which refutes claims it is an arm of the Chinese Communist Party – has built up a network of spin doctors and lobbyists with a combined annual wage bill running into several million pounds.

Their lobbying efforts are led by Roland Rudd, brother of former Home secretary amber Rudd, in association with a network of former Government special advisers and journalists.

This newspaper has also learnt that Sir Simon Fraser, the former Permanent secretary of the Foreign Office, also has a paid role advising Huawei.

His firm Flint Global provides strategic advice to Huawei’s UK arm. During his time at the Foreign Office, Sir simon championed the so-called ‘Golden Era’ agenda in the run up to the state visit by China’s president Xi in 2015.

Ministers have now dubbed this push to become China’s closest ally in the west, the ‘Golden Error’. Huawei has also signed the exboss of British telecom, Sir Michael Rake, to chair its board.

Fra “Golden Era” til “Golden Error” er en god oppsummering av vestlig unnfallenhet overfor Kina og for ikke å ha fulgt med i timen over flere tiår. Når man ikke lenger har flertall på bedriftens generalforsamling, er det for sent.

Les også:

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Finn god og viktig litteratur!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!