Sabrina Meng kan bli et navn som går inn i historien. Kun USA tør å be om utlevering av en toppsjef i Huawei som attpåtil er datter av grunnleggeren. Foto; Alexander Bibik/Reuters/Scanpix

Huawei økonomiske toppsjef, Sabrina Meng, er pågrepet i Canada og begjært utlevert til USA for brudd på sanksjonene mot Iran. Markedene værer stor krise mellom USA og Kina og pågripelsen bidrar til at børsene faller.

Fra før har Kina og USA en alvorllig handelskonflikt. Så dette.

A spokesman for Canada’s justice department said Meng Wanzhou was arrested in Vancouver on Dec. 1 and is sought for extradition by the U.S. A bail hearing has been tentatively scheduled for Friday, according to the spokesman. Ms. Meng, the daughter of Huawei’s founder, Ren Zhengfei, also serves as the company’s deputy chairwoman.

Meng er ikke bare en toppleder, men også datter av grunnleggeren av megaselskapet Huawei. Stort mer sensitivt kan det ikke bli.

Kina har reagert kraftig og krever Meng løslatt. Prompte.

Men det kommer ikke til å skje.

Meng er begjært utlevert fordi hun leder et skyggeselskap som gjør forretninger med Iran.

The spokesman said that Huawei complies with laws and regulations everywhere it operates.

The Wall Street Journal reported in April that the Justice Department had launched a criminal probe into Huawei’s dealings in Iran, following administrative subpoenas on sanctions-related issues from both the Commerce Department and the Treasury Department’s Office of Foreign Assets Control.

In 2007, Ms. Meng served as a board secretary for a Huawei holding company that owned Skycom Tech, a Hong Kong company with business in Iran and employees who said they worked for “Huawei-Skycom,” according to a person familiar with the matter.

U.S. authorities have suspected Huawei’s alleged involvement in Iranian sanctions violations since at least 2016, when the U.S. investigated ZTE Corp., Huawei’s smaller Chinese rival, over similar allegations. The Commerce Department released internal ZTE documents that showed the company studied how a rival, identified only as “F7,” had conducted similar business.

USA stanset leveransen av deler til ZTE tidligere i år som reaksjon på sanksjonsbruddene. Det brakte selskapet til randen av konkurs og flere tusen ansatte var truet. USA viste en mildere side: ZTE betalte en milliard dollar i bot. I tillegg måtte selskapet godta amerikansk inspektører som skulle følge selskapet fra innsiden. Dette er praksis so er helt uhørt i kinesiske selskap og sårer den nasjonale stoltheten.

F7-selskapet søkte i 2010 om å få overta amerikanske 3Leaf, men fikk nei av amerikanske myndigheter av sikkerhetshensyn. USA er blitt klar over at Kina bruker Huawei til å projisere makt: Skaffe seg teknologi med alle midler og selge utstyr med spionvare installert.

Huawei har derfor blitt utestengt fra flere vestlige markeder som nå forbereder bygging av 5G-nettet. Blant dem som har stengte Huawei ute er Australia og New Zealand gjorde det så sent som sist uke.

For years, Washington has alleged the Chinese government could compel Huawei to tap into the hardware it sells around the world to spy or to disrupt communications. U.S. officials say they are intensifying efforts to curb Huawei because wireless carriers world-wide are about to upgrade to 5G, a new wireless technology that will connect many more items—factory parts, self-driving cars and everyday objects like wearable health monitors—to the internet. U.S. officials say they don’t want to give Beijing the potential to interfere with an ever-growing universe of connected devices.

British Telecom har også konkludert med at Huawei representerer en trussel.

 In Britain, BT Group PLC said Wednesday that it was removing Huawei equipment from its network, two days after a British intelligence chief questioned whether the country should be using the Chinese gear.

Dette er konteksten som gjør pågripelsen av Sabrina Meng spesiell.

Trump-administrasjonen har bestemt seg for å ta et oppgjør med Kina nå. Russland er ingen trussel mot USA, men det er Kina. Kina vil bli verdenshegemon med alle midler. Obama lot amerikanerne betale for å bli deklassert. Det er en helt annen bevissthet om den kinesiske trussel i USA idag, og den er tverrpolitisk.

Trump har faktisk støtte fra Demokratene i det han nå gjør.

Hvordan vil Xi Jinping reagere?

“China will see this as an escalation against Huawei and as an extraterritorial rendition,” said James Mulvenon, general manager at defense contractor SOS International. “There will be tremendous domestic pressure in China to get her back.”

I Kina er det ikke lov å tape ansikt. Hvis Xi Jinping og Kinas ledelse oppfatter arrestasjonen som et overgrep, er det ingen som vet hva utfallet vil bli.

 

Canadian Authorities Arrest CFO of Huawei Technologies at U.S. Request
The U.S. has an extradition request over Iran sanctions violations; in addition to being CFO, Meng Wanzhou is also daughter of the company’s founder

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.