Nytt

USA hevder at Huawies finanssjef Sabrina Meng skjulte transaksjoner med Iran, noe som forledet bankene til å godkjenne overførsler av flere hundre millioner dollar. Kina bestrider påstandene.

Dette kom frem da Meng ble stilt for en forhørsdommer i Vancouver fredag.

The U.S. has alleged that Huawei Technologies Co. finance chief Meng Wanzhou lied to banks about the Chinese company’s ties to a subsidiary that did business in Iran, leading those banks to clear hundreds of millions of dollars in transactions that potentially violated international sanctions.

USA mener at Huawei, en av Kinas største kommersielle suksesser, i realiteten sto bak selskapet Skycom, som opererte i Iran. Dette var en bevisst strategi godkjent på øverste hold i Huawei, hevder USA.

U.S. authorities allege Ms. Meng was part of a conspiracy “perpetrated at Huawei’s highest levels” to defraud the financial institutions by claiming that Huawei wasn’t tied to a company called Skycom Tech that operated in Iran. In fact, the U.S. claims, Huawei ran Skycom as an unofficial subsidiary.

Hvis anklagen stemmer betyr det at Kinas ledelse bestemte seg for å gi blaffen i amerikanske sanksjoner. Det er det samme som å utfordre USA. USA vil ikke finne seg i det. Dermed er det duket for en showdown, et oppgjør. Spørsmålet er: Hvem blunker først?

Saken er ikke ny. I 2013 skrev Reuters at Huawei kontrollerte Skycom. Det fikk bankene til å stille spørsmål ved lovligheten av transaksjonene de gjorde på vegne av Huawei. Meng holdt en orientering for HSBC-banken, hvor hun insisterte på at Huawei ikke hadde noe med Skycom å gjøre. Men senere slo internkontrollen i HSBC alarm:

The Wall Street Journal reported Thursday that a federally appointed overseer at HSBC flagged suspicious transactions in the accounts of Huawei to prosecutors seeking the extradition of the Chinese company’s finance chief. A monitor charged with evaluating HSBC’s anti-money-laundering and sanctions controls in recent years relayed information about the Huawei transactions to federal prosecutors in the Eastern District of New York, the Journal reported.

HSBC, one of several banks that did business with Huawei, is cooperating with investigators and isn’t a target in the Huawei probe, the Journal reported.

Kina utfordrer dermed ikke bare USA, men også det internasjonale finanssystemet. Ved å lyve til HSBC impliserer Kina også denne banken i ulovligheter. HSBC har fått store bøter for ulovlige pengetransaksjoner opp gjennom årene. Banken var ikke interessert i å bli rotet inn i Kinas utenrikspolitikk.

Det kan virke som om Huawei har en dårlig sak. Den canadiske anklageren John Gibb-Carsley sa Skycom-ansatte hadde epostadresser med Huawei-navnet.

In 2011, The Wall Street Journal reported that Huawei sometimes worked through a Hong Kong-registered company with a different name—Skycom. A Huawei executive said at the time the two companies were closely affiliated but that Huawei didn’t have any investment in Skycom

Arrestasjonen av Meng har vært en medvirkende faktor til børsfallet denne uken. Hvis Meng utleveres og dømmes kan det få alvorlige følger for forholdet mellom Kina og USA.

U.S. Alleges Huawei CFO Hid Ties to Telecom With Iran Business