Den tyske regjering heller mot å velge Huawei som partner når det skal bygges et nytt 5G-nett. Et slikt valg vil være å markere en stor avstand til USA,

The German government is leaning toward letting Huawei Technologies Co. participate in building the nation’s high-speed internet infrastructure, several German officials said, the latest sign of ambivalence among U.S. allies over Washington’s push to ostracize the Chinese tech giant as a national security risk.

Hvis Tyskland velger Huawei vil det trolig få konsekvenser for det sikkerhetspolitiske samarbeidet. USA vil ikke risikere å bli smittet av kinesisk spionasje.

Det later til å være flere faktorer involvert i tyskernes valg: De kom sent inn i bredbåndbølgen og akter ikke å misse 5G. Kineserne leverer billig utstyr.

En mindre departementsgruppe skal ha kommet frem til Huawei, men det tar likevel flere uker for beslutningen er formalisert.

USA har lagt hele sin tyngde i vektskålen for at Huawei ikke skal bygge 5G.

The Trump administration has been urging its allies for months to restrict Huawei’s participation in their next-generation mobile infrastructure—and even pull the company’s equipment from existing networks. But unwillingness in those countries to delay the rollout of so-called 5G services, the potential additional costs of picking new vendors and a lack of evidence showing that Huawei can use its equipment to eavesdrop on or disrupt communications have stymied U.S. efforts.

Det har gått opp for USA at Kina er den største utfordreren om hegemoniet og den erkjennelsen er bare blitt dypere. Hvis Tyskland som den ledene makt i Europa skulle velge Huawei vil det ikke bare være et teknologisk, men også et politisk valg.

Tyskland samarbeider allerede tett med Huawei.

Huawei already cooperates closely with the German government. Last fall, the company opened a security lab near the BSI headquarters in Bonn, in which government officials can review the company’s products and source codes. A Huawei spokesman said the company supported tougher telecom security rules and would sign a no-spy agreement.

Dette vil i så fall være i strid med den nye loven i Kina – vedtatt i 2017 – som pålegger bedrifter å samarbeide med og stille sine ressurser og kunnskap til rådighet for etterretningstjenestene.

https://www.wsj.com/articles/in-rebuke-to-u-s-germany-considers-letting-huawei-in-11550577810