Ambassadør til Storbritannia, Liu Xiaoming forsøker å overbevise Andrew Marr i BBC. Foto: Jeff Overs/Reuters/Scanpix

Det er bare fem år siden David Cameron spådde en gullalder i forholdet mellom Storbritannia og Kina. Så sent som i januar fastholdt britene at Huawei skulle få delta i utbyggingen av 5G-nettet. Nå er det kroken på døra.

Den kinesiske ambassadøren tvitret at det var en gal og skuffende avgjørelse.

Culture Secretary Oliver Dowden said all of the firm’s existing 5G technology will be stripped out by 2027 in a move which represents a major U-turn after the Government said in January that Huawei would be allowed to help build the infrastructure.

Liu Xiaoming, the Chinese ambassador to the UK, tweeted: ‘Disappointing and wrong decision by the UK on Huawei.

Kina har nå forverrede forhold til en rekke vestlige land, i første rekke USA, men også Canada og Australia. Fellestrekkene er spionasje, infiltrering, sammenblandingen av politikk, handel og ekspansjon. Kina er ikke lenger en pålitelig partner.

Trump leder an i kritikken av Kina, som nå er omfattende: USA har avvist alle Kinas krav på områder i Sør-Kinahavet, slår ring om uigurene og Tibet, og har varslet utmelding av WHO pga forholdet til Kina. Hongkongs skjebne er ved å bli symbolet på Kinas maktpolitikk.

Samtidig hopper kinesiske bioteknikere av til USA og avslører hemmeligheter om coronaviruset.

Kina har ikke gitt en innrømmelse eller beklagelse om hva det har påført verden av lidelse. Det kan se ut som det bygger seg opp en reaksjon: Det vil ikke verden finne seg i.

Kina har reagert med dulgte trusler mot handelspartnere som kansellerer avtaler.

Kina har ansatt kjente navn innen forretningslivet som har borget for respektabilitet, som styreformann for Huawei i Storbritannia, Lord Browne. Men han varsler nå sin avgang før tiden.

The announcement came on the same day it emerged Huawei’s UK chairman is to step down early. Lord Browne’s term was due to end in March but the former BP boss is now expected to depart in September.

USA var helt åpen på at Storbritannia ikke ville være en pålitelig samarbeidspartner hvis Huawei fikk bygge 5G-nettet.

Utestengelsen forsinker utbyggingen to-tre år og koster britene 2 milliarder pund.

Blant tory-folkevalgte er det utålmodighet med utfasingen av Huawei over syv år. De vil at det skal gå fortere. Det er også misnøye med at styresmaktene beholder Huawei-utstyr i 3G og 4G-nettverket.

Huawei er også inne i fiberkabling. Tory-backbenchers vil ha Huawei ut også her, men myndighetene forsvarer seg med at alternativet bare har vært Nokia. Nå får teleutbyggerne to år til å fase ut Huawei også innen fiber.

Reaksjonen mot Huawei har bygget seg opp over tid. Det er frykt for at kineserne hadde full kontroll på teknologien som ville gitt dem kontroll på informasjonsflyten. Apple har to ganger oppdaget at telefoner med Tik-Tok tapper telefonene for data. Den som bygger et 5G-nett har uante muligheter.

Coronaen kommer på toppen av dette. Vissheten om at Kina stanset innenriksfly ut av Wuhan, men lot internasjonal luftfart gå uhindret, er et så drepende faktum – bokstavelig talt – at det ikke vil forsvinne. For hver død corona-pasient øker belastningen på forholdet til Kina.

Amerikanerne er fornøyd. Den nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O’Brien er i Europa denne uken.

Robert O’Brien, who is in Europe this week, said: ‘The reported UK action reflects a growing international consensus that Huawei and other untrusted vendors pose a threat to national security, as they remain beholden to the Chinese Communist Party.

‘We look forward to working with the UK, as well as our many other partners and allies, to spur innovation, promote vendor diversity in the 5G supply chain, and ensure 5G security free from dangerous manipulations.’

Det kan være at man i ettertid vil si at coronaen gjorde det klart for verden at Kina ikke er en vanlig aktør, men spiller etter sine egne regler.

Mike Pompeo sier Kina truet det transatlantiske samarbeidet.

He tweeted: ‘Today’s decision by the UK to ban Huawei from its 5G networks advances trans-Atlantic security in the 5G era while protecting citizens’ privacy, national security, and free-world values.’

Kinas infiltrasjon av vestlige markeder får en helt annen oppmerksomhet. Australske Clive Hamilton har skrevet ‘Hidden Hand: Exposing How The Chinese Communist Party Is Reshaping The World’. Han sier Australia er langt mer avhengig av Kina enn Storbritannia. Likevel har Australia kastet ut Huawei og innført restriksjoner på kinesiske selskaper.

Hamilton beskriver metodene Kina benytter: Det kalles ulve-diplomati: Hvis du er ulvens venn aner du fred og ingen fare. Men hvis du truer dens interesser flekker den tenner.

Kinesiske myndigheter arbeider hånd i hånd med selskaper som Huawei for å skaffe seg markedsadgang og dominans. Kina posisjonerte seg smart: 5G-nettet vil styre fremtidens samfunn. Men nå er spillet avslørt og det skal bli uhyre vanskelig for Kina å gjenvinne verdens tillit.

 

China’s trade threat: Ambassador hints at retaliation over ‘disappointing and wrong’ decision to strip Huawei out of 5G network, saying it is now ‘questionable’ if UK can be an ‘open and fair business environment’

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.