Peter Dutton. Stillbilde: Sky News Australia / YouTube.

Ingen ønsker en krig med Kina om Taiwan, men hvorvidt det vil skje er opp til kineserne, sier Australias forsvars­minister Peter Dutton etter kunngjøringen av det nye forsvars­samarbeidet med USA og Storbritannia.

Dutton har vært i Washington i forbindelse med det nye samarbeidet kalt AUKUS, og det var i et eksklusivt intervju med Sky News Australias korrespondent Annelise Nielsen at den australske statsråden tenkte høyt om saken.

Beijing-regimet har ikke lagt skjul på sine hensikter når det gjelder øya rett utenfor det kinesiske fastlandet. Taiwan har vært en uavhengig stat siden 1949, men Beijing anser den som en del av Kina, og Xi Jinping har sagt at en «gjenforening» vil skje innen 2050, om nødvendig med makt.

“China has been very clear about their intent with regard to Taiwan. My analysis of it, I don’t need to disclose the consistent security picture that I’ve been reading since I came into this portfolio and over the last couple years,” he said.

Heller ikke amerikanerne, som hjelper Taiwan militært med å opprettholde sin uavhengighet, har gjort noe mysterium av sin politikk, sier Dutton.

“The Chinese spokespersons for the Communist party are very clear of their intent with regard to Taiwan now equally, the United States has been very clear of their intention toward Taiwan.

Siden det er Beijing som er misfornøyd med tingenes tilstand, er det opp til kineserne om det blir krig eller ei om Taiwan, mener den australske forsvars­ministeren, som også minner om det som har skjedd i Hongkong.

“Nobody wants to see conflict but that really is a question for the Chinese.

Etter Duttons oppfatning befinner verden seg i høyst usikre tider:

“We are living in the most uncertain period since the Second World War,” he said.

Det kinesiske kommunistpartiets internasjonale propagandaorgan Global Times har da også advart om at Kina kan komme til å angripe Australia med atomvåpen, skriver Daily Mail.

Risikoen for krig med Kina om Taiwan var ifølge Dutton en av grunnene til at Australia gikk inn i AUKUS-samarbeidet, skriver The Times.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.