En mann går forbi et Huawei-skilt på en stor elektronisk messe i Shanghai 14 juni. Foto: Aly Song/Reuters/Scanpix

Det er ikke bare USA som har fått øynene opp for kinesisk ekspansjon, militært, politisk og økonomisk. Australia ligger i strid med Kina etter at australierne begrenset kinesiske selskapers tilgang til vital infrastruktur. Kina straffer Australia ved å la australske varer sitte fast i tollen.

Australia had until recently sought to navigate a path between its long-time security ally, the United States, and China, which took nearly 30 percent of all exports from Australia last year.

Kinas agressive respons kan få Australia til å gjøre felles sak med USA. Amerikanerne er opptatt av at kineserne systematisk stjeler patenter og teknologi.

Et stort teleselskap som Huawei driver med mer enn tele. Det er koblet til landets etterretningsvesen. Derfor lar ikke Australia Huawei bygge landets mobile bredbånd.

The fallout from proposed foreign interference laws will likely be exacerbated by an expected ban on China’s Huawei Technologies [HWT.UL] from supplying equipment for the soon-to-be built 5G mobile broadband network on national security grounds.

Telenor ble også advart mot å bruke Huawei-ustyr i sine telenett, men ignorerte advarselen. Hvis Huawei er integrert i kinesisk etterretning og industrispionasje utgjør Huaweis ekspansjon en trussel mot kundene.

Huawei was banned in 2012 from supplying Australia’s massive National Broadband Network, and in May, Australia committed millions of dollars to ensure Huawei did not build an internet cable between Australia and the Solomon Islands.

Det krever statlig intervensjon og det er dette som har skjedd i Australia. De har våknet.

Nå får Kina heller ikke bygge internettkabelen mellom Australia og Solomon-øyene.

Australia har sluppet kineserne langt inn på seg når de har leid ut havner.

Questions about China’s involvement in Australia became more vocal that year with the lease of a commercial and military port in the northern city of Darwin to a Chinese firm said to have close ties to China’s military. Washington was said to have raised concerns about the deal, near a base where it stations more than 1,500 marines.

Men australske myndigheter er blitt oppmerksom på at Kina infiltrerer samfunnet via lobbyister, og spionasje. Nå tar de sine forholdsregler. Statsminister Malcolm Turnbull forbereder nye lover som skal sørge for bedre transparens og kontroll.

Turnbull told parliament late last year he was concerned by reports of Chinese Communist Party interference in Australia’s media, universities and politics. These included close ties and donations by Chinese interests made to an opposition lawmaker, who later resigned over the issue.

The center-right government has been preparing laws to ban foreign political donations and better disclose links between lobbyists and the foreign interests they work for. A changed definition of espionage has also been proposed which would capture more activities.

Kineserne har mange måter å vise sin misnøye på. Australsk vin går plutselig ikke gjennom tollen, men blir liggende på lager. Vinprodusentene legger press på myndighetene, og andre eksportører støtter dem. Men den kinesiske fremgangsmåten er litt for lett å lese. Nå har Australia USA på laget.

På toppen av cyberspionasje og infiltrasjon kommer Kinas militarisering av Sør-Kinahavet. En klart og gjenkjennelig mønster er at Kina ignorerer protester og forsøker å kvele dem.

Hvis Kinas handelspartnere forstår at handel med Kina betyr undergraving av nasjonal sikkerhet vil det bli en kobling mellom handelsunderskudd og sikkerhet som kan få store følger for Kina.

 

Fraying Australia and China relations face testing times in Canberra

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.