Justisminister William Barr. Foto: Aaron P. Bernstein/Reuters/Scanpix

Justisminister William Barr skal lede en ny komite som skal se telekomsektoren i forhold til sikkerhet og nasjonale interesser.

Barr er usedvanlig godt skikket for oppgaven siden han nå er justisminister for annen gang og har arbeidet i telekomsektoren.

Komiteen ble opprettet gjennom en såkalt executiv-order av Trump 4. april.

Den vil være spesielt opptatt av innflytelsen fra utenlandske selskaper.

The committee was established by President Donald Trump through an executive order on April 4. Its main purpose is to review licensing applications and licenses from companies under foreign-based companies to determine national security and law enforcement risks.

Komiteen vil stå i kontakt med det føderale tilsynet for kommunikasjonssektoren: Federal Communications Commission (FCC). I samråd kan de avvise nye søknader eller krev modifisering av eksisterende.

Bakgrunnen er at med 5G vil hele samfunnet være koblet opp på og mot nettet. Den som har adgang til nettet vil kunne tappe informasjon, styre informasjon og ta kontroll.

Komiteen formaliserer arbeidet som en ad hoc-komite, Team Telecom, har gjort til nå. Den består av Barr, forsvarsminister Mark Esper og fungerende sjef for Homeland Security, Chad Wolf og noen andre etater.

“In the digital age, our telecommunications networks are more important than ever, and not just to the economy,” Barr said in a statement. “This is a national security and public safety issue. That’s why the federal government must be vigilant and ensure that a foreign adversary cannot undermine the networks our country depends on.”

FCC avslo i fjor søknaden til China Mobile om å få etablere seg i USA. China Mobile er et datterselskap av China Mobile Limited, en av verden største mobilselskaper, som kontrolleres av den kinesiske staten.

The establishment of the committee comes in the wake of the FCC’s denial of China Mobile’s application to provide telecommunication services in the United States. China Mobile USA, a Delaware corporation, is a subsidiary of the state-owned China Mobile Limited, one of the largest telecommunications companies in the world, and is ultimately controlled by the Chinese regime, the FCC said (pdf).

The company filed an application in 2011 to provide international telecommunication services. After a review, the FCC determined that granting China Mobile’s application would cause the United States to be “vulnerable to exploitation, influence, and control” by the Chinese Communist Party, Pai said at the time.

China Mobile ville fungert som en trojaner innen USAs digitale infrastruktur. USA har for alvor blitt oppmerksom på trusselen gjennom Huawei. Huawei har allerede penetrert andre lands markeder så dypt at myndighetene er redd for å si fra, da det utløser Beijings vrede.

USA er det eneste landet som er mektig nok til å tørre å utfordre Kina.

Ajit Pai er leder av FCC. Han sier:

“[T]here is a significant risk that the Chinese government would use China Mobile to conduct activities that would seriously jeopardize the national security, law enforcement, and economic interests of the United States,” Pai said. “If this application were granted, the Chinese government could use China Mobile to exploit our telephone network to increase intelligence collection against U.S. government agencies and other sensitive targets that depend on this network.

Huawei sørger for å ansette nasjonale telekomledere fra de landene de opererer i. Derved skapes noen bindinger som forplikter nasjonale eliter til samarbeid med kineserne.

Justisminister Barr er ikke redd for å si fra:

“The Chinese are using every lever of power to expand their 5G market share around the globe,” Barr said in February.

AG Barr to Chair Committee on Reviewing Foreign Involvement in US Telecom Network

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: