Forsvarsminister Wei Fenghe under Shangria-la-konferansen i Singapore 2. juni. Foto: Feline Lim/Reuters/Scanpix

Kinas forsvarsminister, Wei Fenghe, truet søndag USA med krig hvis det utfordret Kinas viktige interesser, som kravet på Taiwan og retten til å projisere militærmakt i Sørkinahavet.

China’s defense minister is warning its military will “resolutely take action” to defend Beijing’s claims over self-ruled Taiwan and disputed South China Sea waters.

Speaking at an annual security conference in Singapore on Sunday, Wei Fenghe says: “Should anybody risk crossing the bottom line, the PLA will resolutely take action and defeat all enemies.”

Forsvarsminister Wei responderte på kritikk fra sin amerikanske kollega Patrick Shanahan lørdag på en regional sikkerhetskonferanse i Singapore. Shanahan sa Kinas militarisering av Sørkinahavet skremmer nabolandene og å ta slutt. Kina har bygget kunstige øyer som fungerer som militærbaser. De ligger i farvann andre land gjør krav på. Den internasjonale domstolen i Haag har fordømt Kinas selvtekt i en omfattende dom, men Kina bryr seg ikke.

At USAs forsvarsminister kritiserer Kina i det de oppfatter som deres egen bakgård, faller neppe i god jord. Forholdet mellom de to land er spent pga handelskrigen.

Forholdet til Taiwan er følsomt. Kina reagerer negativt hver gang et amerikansk krigsskip passerer gjennom Taiwan-stredet. Det skal bare et «uhell» til før situasjonen eskalerer.

 

China vows military action if Taiwan, sea claims opposed

 

Laser mot australske piloter

Australske helikopterpiloter måtte nødlande etter å ha blitt utsatt for laserstråler fra kinesiske fiskefartøyer i Sørkinahavet 29. mai. Helikoptrene tilhørte det australske krigsskipet HMS Canberra på vei fra Vietnam til Australia.

Det er ikke første gang kineserne bruker laser for å forstyrre militær trafikk.

Enda mer interessant er det at Kina har bygget opp en maritim milits: Fiskebåter som er ustyrt med militært utstyr. De ligger i Sørkinahavet og venter på ordre om å følge fremmede båter, eventuelt trakassere dem. Det kan virke som om denne kamuflerte maritime militsen er blitt så tallrik at Kina har fartøyene på standby.

På de omstridte Spratlyøyene har Kina utplassert elektronisk utstyr som overvåker skipstrafikken. Kinas trakassering har et formål: Det vil at andre lands skip skal anerkjenne kinesisk overhøyhet: HMS Canberra fikk beskjed om å si fra hvis de tendret kurs. For Australia er det utelukket. Da ville Australia anerkjenne Kinas overhøyhet i åpen sjø.

Sørkinahavet er internasjonalt farvann.

Kinas projisering av makt og intiidering av andre, dets selvtekt av koralløyer og ombygging til miilitærbaser, tegner et tydelig mønster og naboene er skremt. De vil at USA skal stå fast. Uten USA vil Sørkinahavet blir kinesisk.

 

China maintains a robust maritime militia in the South China Sea composed of fishing vessels equipped to carry out missions just short of combat. China claims the strategic waterway virtually in its entirety and is sensitive to all foreign naval action in the area, especially by the U.S. and allies such as Australia.

the constant presence of Chinese vessels shadowing foreign ships appeared to indicate that the Chinese fleet had grown large enough to allow it to have vessels lying in wait for just such orders.

He (Euhan Graham) said their trailing actions also appeared to show that China’s over-the-horizon surveillance capability was also maturing, supported by technology based at points such as Fiery Cross Reef in the contested Spratly island group where China has built military installations and an airstrip atop coral reefs.

Five other governments have claims in the South China Sea that overlap with China’s, and the U.S. and its allies insist on the right to sail and fly anywhere in the area is permitted under international law, despite China’s differing interpretation of such guidelines.

 

 

Australian navy pilots struck by lasers in South China Sea

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.