Kina er mektig provosert av USAs sanksjoner mot landets forsvarsminister, Li Shangfu, men dét nevnes ikke i NTBs saker om den pågående sikkerhetskonferansen i Singapore, Shangri-La Dialogue. Utelatelsen er for påfallende til å være tilfeldig. Nyheter er politikk.

«Kina provosert etter USA-kritikk for ikke å ville ha dialog» skriver NTB kl. 10.11. Det er en utvidet versjon av NTB-artikkelen Document la ut kl. 07.11.

At Kina har sitt å svare for i forhold til menneskerettigheter og konflikter, både inne i Kina, i sine nærområder og i andre deler av verden, skal ikke nevnes. Heller ikke at USA lider av det samme stormaktssyndromet, noe som jo gjør sikkerhetskonferansen Shangri-La Dialogue arrangert av den britiske tankesmien International Institute for Strategic Studies (IISS) – ekstra aktuell.

Amputerte nyheter

Isolert sett kan man derfor forstå den amerikanske forsvarsministerens bekymringer, slik de videreformidles av NTB:

– Jeg er dypt bekymret for at Kina har vært uvillig til å engasjere seg mer for bedre mekanismer for krisehåndtering mellom våre to lands militærstyrker, sier han.

– Jo mer vi snakker, jo mer kan vi unngå misforståelser og feilbedømminger som kan lede til kriser eller konflikter, fortsetter han. (NTB)

Hele NTBs sak er lagt ut på vår NTB-ticker som dere finner litt nede på siden. Den inneholder informasjon som i og for seg er relevant, men det viktigste ved saken er hva den ikke forteller.

Lesere av Document kunne lese Hans Rustads artikkel om Kinas av-visende (merk: ikke av-isende) holdning allerede tirsdag, og en dag denne uken nevnte også NRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsen at Kinas forsvarsminister ikke ville møte sin amerikanske motpart på konferansen i Singapore.

Her må vi nesten ty til internasjonale medier for å komme til bunns i hvorfor dialogen i Singapore har begrenset seg til et håndtrykk på sidelinjen mellom de to supermaktenes forsvarsministere.

Austin and Li will both be in Singapore for the Shangri-La Dialogue, an annual security summit which is due to start on Friday. He met Li’s predecessor Wei Fenghe on the sidelines of the event last year.

Chinese officials have yet to confirm the decision, but tensions have soared this year especially over an alleged Chinese spy balloon that was shot down by a US warplane after crossing into US airspace.

Austin og Li vil begge være i Singapore for Shangri-La-dialogen, et årlig sikkerhets-toppmøte som skal starte på fredag. Han møtte Lis forgjenger Wei Fenghe på sidelinjen for arrangementet i fjor.
Kinesiske tjenestemenn har ennå ikke bekreftet avgjørelsen, men spenningene har steget i år, spesielt over en påstått kinesisk spionballong som ble skutt ned av et amerikansk krigsfly etter å ha krysset inn i amerikansk luftrom.
Li har også vært underlagt amerikanske sanksjoner siden 2018 om kjøp av kampfly og utstyr fra Russlands viktigste våpeneksportør, Rosoboronexport. (Al-Jazeera)

Glemselens slør eller svake historiekunnskaper?

Voice of America, USAs egen statskanal, videreformidlet 20. mars i år en uttalelse fra USAs utenriksdepartement  om at sanksjonene mot Kinas forsvarsminister ikke ville være til hinder for et møte mellom Austin og Li Shangfu i Singapore.

U.S. officials said current sanctions on China’s new defense chief, Li Shangfu, will not prevent him from conducting official meetings with his American counterparts, nor is the U.S. government considering issuing an exemption for or waiving Li’s sanction designation. (VoA)

Slik sett tyder mye på at NTB, Reuters og ikke minst Voice of America har glemt hva USAs 37. president, republikaneren Richard M. Nixon gjorde da han overraskende åpnet dørene for dialog med den gryende supermakten Kina i 1972.

NTB hadde en sak om sanksjonene mot Li Shangfu 2. september 2018. Her et par utdrag:

… Torsdag kunngjorde amerikanske myndigheter at de innfører sanksjoner mot innkjøpsavdelingen i det kinesiske militæret, og avdelingens leder Li Shangfu. 33 personer og enheter tilknyttet det russiske militæret ble også svartelistet, opplyste amerikanske myndigheter.

… Kina ber USA trekke tilbake sanksjonene umiddelbart, og varsler «konsekvenser» hvis de ikke gjør det.

– Den kinesiske siden uttrykker sterk indignasjon over denne ubegrunnede handlingen fra amerikansk side, sier Geng Shuang, talsperson for kinesisk UD. (@NTB)

Nyheter er aldri objektive

For mange kan dette kanskje synes som en fillesak. En ting er at vi her oppe i nord ikke har så stor innflytelse på verden som våre politikere vil ha oss til å tro, men jeg håper likevel at folk forstår at spenningen mellom Kina og USA vil kunne ha vidtrekkende konsekvenser, ikke bare for Taiwan, for Kinas naboland, men også i høyeste grad for vårt naboland Russland, og dermed også for Norge.

Boklanseringsmøte – Alf R. Jacobsen

Slik sett er det interessant å se hva det kinesiske regimets viktigste nyhetskanal, Xinhua News, skriver om sikkerhetskonferansen i Singapore. De har blant annet valgt å sitere sjefen for Kambodsjas institutt for internasjonale relasjoner, Kin Phea. Bare til opplysning har Kambodsja nesten tre ganger så stor befolkning som Norge, så deres syn bør jo også telle med:

Moreover, academics have cautioned that the United States may incite confrontations in the Asia-Pacific region by peddling its so-called «Indo-Pacific Strategy» at the security meeting in Singapore.

Dessuten har akademikere advart om at USA kan oppfordre til konfrontasjoner i Asia-Stillehavsregionen ved å fremme sin såkalte Indo-Pacific Strategy på sikkerhetsmøtet i Singapore.

The so-called «Indo-Pacific Strategy» forces ASEAN members to choose between the United States and China, but ASEAN and its member states aspire to see the two major countries play complementary roles and construct mechanisms for development, prosperity, peace, stability, harmony and inclusiveness that leave no one behind within the region and globally, said Phea.

Den såkalte Indo-Pacific Strategy tvinger ASEAN-medlemmene til å velge mellom USA og Kina, men ASEAN og dets medlemsstater ønsker å se de to store landene spille komplementære roller og konstruere mekanismer for utvikling, velstand, fred, stabilitet, harmoni og inkludering som ikke overser noen i regionen og globalt, sa Phea. (Xinhua)

Xinhua har også snakket med professor Anna Malindog-Uy, visepresident for den filippinske tenketanken Asian Century Philippines Strategic Studies Institute:

«In its attempt to counter the peaceful rise of China, the U.S. pushes forward the ‘Indo-Pacific Strategy.’ It also risks fomenting divisions among ASEAN countries, jeopardizes ASEAN centrality, and makes Southeast Asia a geopolitical battleground,» Malindog-Uy told Xinhua, adding that the U.S. «Indo-Pacific Strategy» has found little support in Southeast Asian capitals.

– I sitt forsøk på å motvirke Kinas fredelige fremveksten, skyver USA frem sin ‘Indo-Pacific Strategy’. Den risikerer også å fremme splittelse ASEAN-landene imellom, sette ASEAN-sentraliteten i fare og gjøre Sørøst-Asia til en geopolitisk slagmark, sa Malindog-Uy til Xinhua, og la til at den amerikanske» Indo-Pacific Strategy «har høstet liten støtte i sørøstasiatiske hovedsteder. (Xinhua)

La meg til slutt minne om opprinnelsen til navnet på denne sikkerhetskonferansen. Shangri-La har blitt et begrep for veldig mange over hele verden, men få synes å huske hva som er begrepets opprinnelse. La meg sitere Store norske lekiskon her:

Shangri-La er et idyllisk fantasiland, etter James Hiltons roman Lost Horizon (1933; filmatisert i 1937 og 1973), der handlingen er lagt til Shangri-La. Egentlig er Shangri-La et område og lamakloster i Tibet. (SNL)

Det er sant å si litt merkelig at Kina godtok det navnet, men la gå. Det er, som vi her har sett, ikke bare Kina som bruker nyhetene slik det passer deres politikk. Det gjør alle!

China declines meeting between defence chiefs with US (Al-Jazeera)

US: Sanctions on China’s New Defense Chief Not a Hurdle for Military Talks (VoA, Voice of America)

World Insights: China’s Global Security Initiative much anticipated at Shangri-La Dialogue (Xinhua News)

Les også:

Journalistikkens første bud: Takhøyde og ytringsfrihet

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.