Sakset/Fra hofta

Shinzo Abe er blant Trumps mest trofaste og lojale støttespillere. Abe forstår at Japans posisjon og interesser er truet, både av Nord-Korea og et Kina som ønsker å tvinge Japan i kne. De to møttes i Akasaka-palasset i Tokyo 6. november. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Når man leser Wall Street Journals lederartikkel om Trumps Asia-reise skulle man ikke tro det var samme reise som Sverre Lodgaard snakket om på NRK mandag morgen. NRK kjører kun på moralisme. Det faglige nivået faller tilsvarende og det later ikke til å være noen nedre grense.

Wall Street Journal gjør klart at det er en overmåte viktig reise. Den viktigste en president har gjort på lang tid. (artikkelen ble publisert lørdag)

Donald Trump’s visit to East Asia next week is the most important trip of his Presidency so far, and the most important Asian trip by a U.S. President in more than a decade. His meetings and speeches will send a message, for good or ill, about the U.S. commitment to meet the challenges of North Korea’s nuclear breakout and China’s bid for regional hegemony.

Siden både norske medier og Obama er opptatt av å være moralske, kan ikke Trump konkurrere. Hvis forholdet Trump-Tillerson kommenteres er det bare for å fortelle hvor dårlig presidenten behandler utenriksministeren.

At USAs rolle som motvekt til Kina er det hele Asia venter spent på, er ute av soga for norske mediers del. Hvis dette er hva norske politikere stoler på er de særdeles dårlig skodd til å forstå en verdensdel vi beskjeftiger oss altfor lite med.

USA vil forsøke å bygge en allianse som er en motvekt til Kina. Et for sterkt Kina vil gjøre at de andre landene i regionen bøyer av. De vil ikke tørre å utfordre Kina pga økonomisk avhengighet.

Det er bare India, Australia og Japan som sammen med USA kan danne en sterk nok allianse.

Norske medier er mer opptatt av å rose Kinas rolle. I følge Lodgaard er det Kina som har spilt det diplomatiske kortet overfor Nord-Korea.

Begrepet «ekspertise» har mistet sin betydning i NRK.

The goal is to forge a security network among U.S. friends and allies that previously looked to Washington alone as the guarantor of peace. Japan and South Korea have strengthened ties in recent years. Japan, Australia and India are moving toward a quadrilateral alliance with the U.S. that could become the cornerstone of the Indo-Pacific vision.

Norge er opptatt av norsk lakseeksport. Mediene har brukt Lix Xiaobos skjebne som klubbe mot den blåblå regjeringen. Hva har de selv å vise til?

Kina vedtok nylig drakoniske straffer for ikke å vise flagget nok respekt. Norske medier er opptatt av å hylle svarte fotballspiller som håner det amerikanske flagget og nasjonalsangen.

Det er der landet ligger.

For norske medier er Obama fortsatt president. At Obama ikke klarte å levere noe utenrikspolitisk og slett ikke «pivot to Asia» som han forkynte med brask og bram, vil de ikke høre om.

Most critically, Asians worry that the U.S. commitment to the region is shaky. Barack Obama proclaimed a “pivot to Asia” but didn’t deliver resources to match. On his watch the U.S. lost ground in the region to China, and the threat from North Korea grew.

Norske medier er opptatt av å ta Trump i å gå tilbake på sine løfter fra valgkampen, som straffetoll på kinesiske varer.

Heller Kina enn Trump er rettesnoren. At det utspiller seg et strategisk spill som også får betydning for norske interesser, både økonomisk og sikkerhetsmessig, er på medienes radar.

The best reassurance for Asian democracies that Mr. Trump can give next week will be proof he understands that Xi Jinping’s long-term goal is to push the U.S. out of Asia, and that the Obama years encouraged Mr. Xi to pursue that goal more aggressively. The first test of Mr. Trump’s new Asia strategy will be to convince China that its support for North Korea is backfiring.

Bare en allianse det står respekt av kan få Kina på andre tanker i forhold til Nord-Korea.

Trump har fortsatt troverdighet, men for å beholde den må han vise at han mener alvor.

Norske medier kaller dette sabelrasling.

Den mentale nedrustningen fortsetter.

 

Wall Streeet Journal: Trump’s Pacific Strategy