Japans statsminister Shinzo Abe møter USAs president Donald Trump under FNs hovedforsamling i New York 25. september 2019. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix.

Kinas aggressive opptreden internasjonalt i forbindelse med koronapandemien, og Beijing-regimets vilje til å bruke handelssamkvemmet med resten av verden som et maktpolitisk våpen, har i flere land utløst initiativer med sikte på å gjøre seg mindre avhengige av det autoritære diktaturets luner.

Nå er tiden inne for at USA og allierte revurderer handelssamarbeidet, etablerer nye forsyningslinjer og skaper en økonomisk verdensorden der Kina ikke har kontrollen, mener Paula J. Dobriansky, som var statssekretær for demokrati og globale spørsmål i det amerikanske utenriksdepartmentet under George W. Bush-administrasjonen (2001–2009), i dag ansatt ved tenketanken Belfer Center ved Harvard University.

I en kronikk i Wall Street Journal torsdag skriver Dobriansky at Kina nå har vist seg som en upålitelig internasjonal partner.

Roughly three-quarters of American companies report supply-chain disruptions in China, according to a spring survey conducted by the Institute for Supply Management. The Japanese and Australian economies have been severely hurt by China’s lockdown of Hubei province and other supply interruptions.

Beijing går heller ikke av veien for å true USA:

China’s official Xinhua News Agency has threatened to exploit Beijing’s control over medical supply chains as retaliation against U.S. efforts to hold China accountable for its actions during the pandemic.

Store land som har hatt tallrike kommersielle forbindelser til Kina, tar hintet og begynner å ta konsekvensen av at regimet opptrer som en bølle.

Japanese Prime Minister Shinzo Abe has set aside $2.2 billion of Tokyo’s stimulus package to assist Japanese companies in relocating production from China to Southeast Asia. The White House’s Larry Kudlow has suggested that the U.S. government could pay moving costs for U.S. companies that leave China. South Korea appears to be planning to shift several important factories from China to India.

USA deltar allerede i et internasjonalt sikkerhetspolitiskforum som er ideelt til å koordinere arbeidet med å isolere Beijing, hevder Dobriansky: Quadrilateral Security Dialogue, forkortet Quad, som består av USA, Japan, India og Australia.

Kvartetten ble stiftet i 2007 på initiativ fra Shinzo Abe under hans første periode som statsminister i Japan. Samarbeidet lå brakk i flere år, innen det ble revitalisert høsten 2017. Hensikten var blant annet å medvirke til å demme opp for kinesisk ekspansjonisiver i regionen.

Dette samarbeidet bør nå utvides, anbefaler den tidligere statssekretæren:

The Quad’s agenda should be broadened to include economic security, and the group could bring in partners like South Korea, Taiwan and Vietnam, in a “Quad Plus” format.

I en slik setting kan disse allierte landene utarbeide en felles økonomisk, politisk og sikkerhetsmessig strategi, resonnerer hun. Og da er det viktig å prioritere:

Rather than seeking to bring all supply chains to the U.S. or reorder all trade, it should focus on the most critical industries. The point would be to pair economic concerns with national-security aims

Det er knapt til å tro i hvilken grad USA har tillatt seg å bli prisgitt Kina for strategiske og kritiske forsyninger.

At grådige forretningsaktører uten omtanke hverken for eget land eller folk har presset på for at det skulle bli slik, er som forventet. Men at ikke de sikkerhetspolitiske alarmklokkene ringte kraftig i Washington for lenge siden, vitner om en farlig skjødesløshet som i beste fall bare er klanderverdig.

Det er altså et stort opprydningsarbeid Trump-administrasjonen har foran seg. Japan, India og Australia er verdens tredje, femte og fjortende største økonomier, og USA er størst. En slik økonomisk maktblokk kan åpenbart være et nyttig instrument for the Donald.

Europeerne bør også kjenne sin besøkelsestid, hvis de ikke har tenkt å bli fullt og helt en del av Kinas interessesfære.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.