Kina har den senere tid luftet tanken om at Beijing bør nekte USA livsviktige medisiner, slik at amerikanerne drukner i et corona-hav. Det er ingen tom trussel. Livsviktige medisiner lages i Kina og USA har liten egenproduksjon.

Det er et særdeles ugunstig tidspunkt å komme med en slik trussel på.

In an article in Xinhua, the state-run media agency that’s largely considered the mouthpiece of the party, Beijing bragged about its handling of COVID-19, a virus that originated in the city of Wuhan and has spread quickly around the world, killing nearly 5,000 people and infecting thousands more. The article also claimed that China could impose pharmaceutical export controls which would plunge America into “the mighty sea of coronavirus.”

USA tilbød sin ekspertise med å få kontroll med en epidemi, men Kina avslo. Center for Disease Control i Atlanta har team som er eksperter på epidemier, men kineserne ville ikke ha hjelp.

Kina lager egentlig ris til egen bak, for USA blir nå klar over at ikke bare er de avhengige av Kina for livsviktige medisiner som antibiotika. Kina er heller ikke en pålitelig partner.

The disturbing threats made during a global pandemic as well as the scary consequences if that threat becomes real highlight just how tight China’s grip is on the global supply chain. Already, the Food and Drug Administration has announced the first drug shortage related to the coronavirus. Though it did not disclose which drug was in short supply, the FDA did say it could not access enough raw components needed because they are made in China.

Amerikanerne ble sjokkert over å oppdage at rundt 90 prosent av livsviktige medisiner og deres grunnkomponenter kommer fra Kina.

USA er fortsatt ledende på forskning og utvikling. Men selve produksjonen overlater de til fabrikker i Kina.

The last American manufacturing plant to make a key component in penicillin shuttered in 2004. Since then, Chinese pharmaceuticals companies have moved in and taken over, supplying between 80 percent and 90 percent of U.S. antibiotics, 70 percent of acetaminophen and about 40 percent of heparin, according to Yanzhong Huang, a senior fellow for global health at the Council on Foreign Relations.

Dette kommer det til å bli en forandring på etter corona-epidemien.

Kina mener at USA skylder dem en unnskyldning.

“We should say righteously that the U.S. owes China an apology, the world owes China a thank you,” an editorial in Xinhua read.

Det er vanskelig å forstå hva denne takk’en skulle bestå i. Kina ventet syv uker før det slo corona-alarm.

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.