Det ville være synd å si at Xi Jinping er elsket. Han er stiv, kjølig og gir mer inntrykk av å være en opphøyet gudfar. Vi vet ikke hvor trygt Xi sitter. Historien om viruset er ikke over. Foto: Aly Song/Reuters/Scanpix

President Xi Jinping forklarte for de andre lederne i G20 torsdag at svaret på koronaepidemien må være økt handel og økt samarbeid. Det gjaldt også medisiner. Kina vil øke eksporten av medisiner og medisinsk utstyr.

Det man lett kunne overse med denne planen er at verden blir enda mer avhengig av Kina.

Hver leder fikk holde et innlegg på telekonferansen og Xi Jinping brukte tiden til å hylle globalismen. Han høres ut som en varm forsvarer av åpne grenser og handel.

I realiteten er det Kinas muligheter til å bli en dominerende aktør han snakker om.

“We need to better coordinate financial regulation to keep global financial markets stable. We need to jointly keep the global industrial and supply chains stable,” Xi said. “What China will do in this regard is to increase its supply of active pharmaceutical ingredients, daily necessities, and anti-epidemic and other supplies to the international market.”

“China will continue to pursue a proactive fiscal policy and prudent monetary policy,” he continued. “We will continue to advance reform and opening-up, widen market access, improve the business environment, and expand imports and outbound investment to contribute to a stable world economy.”

Denne ordstrømmen er ikke lett å bli klok på. Men bak den ligger ønsket om at Kina skal ha fri adgang for sine produkter og sine tjenester.

Kina har de siste 30 år blitt verdens industrismie, slik Storbritannia var på 1800-tallet. Det betyr at varene lages i Kina og sendes ut i verden. Det gjør Kina rikt, men ikke bare det: Kina sitter også med makten til å la et land få livsviktige medisiner eller la være. Hvis Huawei får bygge 5G-nettverk sitter det også med makten til å stanse all virksomhet, da all kommunikasjon vil skje via 5G i fremtiden.

Når Kina bedyrer at de kun bygger infrastruktur og ikke blander seg inn i hvordan det brukes, snakker de bare tøv. Kinas oppførsel tilsier at det er nettopp derfor de bygger nettverkene: For å kunne ha kontroll og stjele informasjon.

Kina har forstått at den som har informasjonen og kontrollerer den, blir vinneren i det 21. århundre. Gjennom Huawei kan Kina infiltrere andre land. Det trenger ikke gå til krig.

For en naiv utenforstående høres Xi Jinping ut som en velgjører.

Xi also proposed a “global network of control and treatment,” also led by him, that would grant China full access to all medical data, presumably also including intellectual property related to the manufacture and development of medical technology.

“China has set up its online COVID-19 knowledge center that is open to all countries. It is imperative that countries pool their strengths and speed up research and development of drugs, vaccines and testing capabilities in the hope to achieve early breakthrough to the benefit of all,” Xi asserted.

Samarbeid er et annet ord for at Kina skaffer seg kontroll.

Først slipper Kina løs et virus som blir en global pandemi. Deretter tilbyr Kina seg å hjelpe, og landene som ble ofre for Wuhan-viruset står nå i takknemlighetsgjeld til Beijing.

Det er en ganske utspekulert plan.

Det minner om det som Dinesh d’Souza sier om Clintons: Hvorfor nøye seg med bare et stykke av kaken når du kan ta hele, dvs hele landet? Det var det Clintons gjorde med Clinton Foundation, og kineserne tenker like stort. Så stort at omverdenen kanskje våkner for sent.

 

 

 

 

Xi Jinping: China to Expand Pharmaceutical Monopoly, Keep ‘Unfettered Flow of Trade’

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂