Yantian-havnen i Shenzhen den 4. juli 2019. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix.

Kinas eksport til utlandet i januar og februar 2020 var 17,2 prosent lavere enn i tilsvarende periode av 2019. Samtidig gikk importen 4 prosent ned, og Kina fikk således et handelsunderskudd på 7,09 milliarder dollar i denne perioden, melder Reuters.

Bakgrunnen for denne nedgangen, som er større enn analytikere forventet, er naturligvis utbruddet av koronaviruset i Kina, som har skapt store forstyrrelser i næringsliv, forsyningskjeder og økonomisk aktivitet.

Factory activity contracted at the fastest pace ever in February, even worse than during the global financial crisis, an official manufacturing gauge showed last weekend, with a sharp slump in new orders. A private survey highlighted similarly dire conditions.

Virusepidemien får konsekvenser for handelen mens det fremtidige handelssamkvemmet mellom Kina og USA er i støpeskjeen. Trump-administrasjonen har økt tollsatsene på en rekke kinesiske varer, men har lovet å sette dem ned igjen dersom Kina kjøper mer fra USA.

I mellomtiden øker frykten for global resesjon:

The supply and demand shocks in China are likely to reverberate through global supply chains for months, and the rising number of virus cases and business disruptions in other countries is raising fears of a prolonged global slowdown or even recession.

Shortages of vital parts and components from China last month cost other countries and their industries $50 billion, a United Nations agency said on Wednesday.

Kinesiske myndigheter er rede til å iverksette tiltak for å stimulere økonomien:

Beijing has already stepped up support measures, including offering cheap loans to affected businesses, and policy sources have told Reuters that more steps are expected as authorities try to cushion the epidemic’s impact on the economy.

Samtidig reises mistanker om at økonomiske indikatorer holdes kunstig oppe:

China’s commerce ministry said on Thursday that more than 70% of foreign trade companies in the coastal provinces have resumed work.

But financial magazine Caixin reported this week that some companies were keeping machines running and lights open throughout the day even though they have no goods to produce, in a bid to allow managers and local officials to inflate the official work resumption rate. Reuters wasn’t able to verify this report.

Situasjonsbildet kan ellers vanskelig bli komplett, all den tid ingen vet hvor lenge epidemien vil herje, en usikkerhet som kompliserer fremtidsplanleggingen både for myndigheter, bedrifter og publikum.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.