De nye arbeidstallene fra USA utløste frykt for at verden står foran en global resesjon. Europa er i krise og både i India og Kina meldes det om avmatning. Når lokomotivet USA sakner farten ser det dystert ut.

Derfor falt verdens børser fredag. Oljen dippet under 100 dollar fatet. Pessimismen biter seg fast.

Fra desember til februar ble det skapt 245.000 nye arbeidsplasser hver måned. De siste tre måneder har den sunket til 96.000. Tallet for mai viste seg å være 69.000. Dermed blir kurven tydelig nedadgående, og det gjorde inntrykk på markedene.

Economists can explain away a month or two of dismal numbers, but a three-month run is difficult to ignore. The economy now seems to be following the spring slowdown pattern of the last two years — a bright spot of accelerating growth followed by a slump. The news on Friday even raised mentions of a possibility that dogged last year’s forecasts but did not come to pass: another recession.

The report on American jobs added to the global pall that has deepened with Europe’s debt crisis and slowing growth in China and India. Global financial markets, weak in early trading on Friday, sank further on the report. The Dow Jones industrial average lost 2.22 percent, or 274.88 points, wiping out its gains for the year, and the main index of the German stock market closed down 3.4 percent.

“In February or March, I thought the labor market had achieved escape velocity,” said Patrick J. O’Keefe, the director of economic research at J. H. Cohn, a consulting firm. “It appears to me now that that was a premature call.”

Det er Europa som virkelig bekymrer amerikanerne.

Once again, uncertainty became a dominant theme. “Manufacturers are very concerned about Europe because a blowup in Europe means a global slowdown,” said Ellen Zentner, the senior United States economist for Nomura, the financial services firm. “It hasn’t translated into layoffs — businesses are just hiring less.”

Oppgang som uteblir er det som kan true Barack Obamas gjenvalg. Mitt Romney var raskt ute med å kritisere hans økonomiske politikk. Problemet er at Washington ikke er enig om hvilken kurs man skal følge.

Det er ikke bare Europa, men også USA som lever på lånt tid. Det er kun takket være dollarens internasjonale posisjon at USA kan fortsette å låne. Også USA står foran en regnskapets time, og hvis det blir en ny resesjon vil den komme tidligere. Hittil har man kunnet skyve problemene foran seg.

Det amerikanske arbeidsmarkedet må vokse med 125.000 arbeidsplasser i måneden for å holde seg på samme nivå.

Krisetegnene gjør at både folk og bedrifter sikrer seg. Man ansetter ikke nye, men lar folk fylle opp for flere.

“Nobody has lists and lists of hundreds of available jobs,” said Glen Barry of Carmel, N.Y., who worked for the government at the county level for 25 years as a computer operator and was laid off in December 2010. “A lot of people work a job and a half now. Instead of having four people doing the work, they have two people doing the work.”

Det er hardt å miste jobben i USA, mange godt kvalifiserte går ledig.

The number of long-term unemployed, those who have been looking for work for more than half a year, rose by 300,000, even as hundreds of thousands of jobless workers lost their unemployment checks because of cutbacks. The long-term unemployed have the most difficulty finding jobs, and many of them say they have not seen any improvement in the job market.

Feeble U.S. Job Growth Stokes Fears of Global Slowdown

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂