Foto: Susan Walsh / AP / NTB.

Det digitale toppmøtet mellom USAs president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping ble holdt i en tone som var diplomatisk med tanke på de sterkt motstridende interessene mellom landene, som etter flere observatørers mening er inne i en kald krig.

Biden sa at USA og Kina ikke må la konkurransen mellom de to gå over i konflikt, skriver Financial Times.

“We need to establish a common sense guardrail, to be clear and honest where we disagree and work together where our interests intersect,” the US president told his Chinese counterpart. “None of this is a favour to either of our countries… it’s just responsible world leadership.”

Xi ordla seg i lignende vendinger:

Xi said the countries should “respect each other, coexist in peace and pursue win-win co-operation” in a mantra that critics say means letting China pursue controversial policies such as the repression of Uyghurs and the crackdown on the pro-democracy movement in Hong Kong.

Den amerikanske presidenten tok opp spørsmål om menneskerettigheter i Xinjiang, Hongkong og Tibet, men det var Kinas leder som markerte mest revir overfor en relativt konfliktsky Biden, og det i spørsmålet om Taiwan:

Xi warned that advocates of Taiwan independence and anyone supporting them were “playing with fire” and would only “burn themselves”, according to Xinhua. If anyone crossed China’s “red lines” on Taiwan, he added, Beijing would “have to take decisive measures”.

Kina har tidligere gjort det klart at en «gjenforening» med Taiwan skal skje, om nødvendig ved hjelp av militære midler. Den senere tiden har da også kinesiske krigsfly gjentatte ganger vist tenner i luftrommet ved Taiwan.

Det tre timer lange toppmøtet ble holdt i et forsøk på å oppnå avspenning og unngå konfrontasjon, melder Reuters.

They discussed North Korea, Afghanistan, Iran, global energy markets, trade and competition, climate, military issues, the pandemic and other areas where they frequently disagree.

Xi signaliserte at Biden bør avstå fra å følge Donald Trumps linje i handelspolitiske saker:

China is lagging in a commitment to buy $200 billion more in U.S. goods and services, but Chinese officials said Xi told Biden that it was important to avoid politicizing the issue.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.