Synet av Joe og Hunter Biden i dagene før Biden seniors utnevnelse til visepresident gjør det vanskelig ikke å tenke på mafiafilmer. Foto: Charles Dharapak / AP / NTB.

Etter den nylige kunngjøringen av at statsadvokaten i Delaware etterforsker Hunter Bidens skatteforhold, har omsider også anti-Trump-medier begynt å fatte en smule kritisk interesse for Biden juniors mangeårige forretninger utenlands.

Blant tingene som kommer frem i en anonym lekkasje fra en person med innsikt i saken, er at føderale myndigheter etterforsker Hunters forretninger i Kina og har begynt å stevne vitner, skriver CNN.

Now that the election is over, the investigation is entering a new phase. Federal prosecutors in Delaware, working with the IRS Criminal Investigation agency and the FBI, are taking overt steps such as issuing subpoenas and seeking interviews, the person with knowledge said.

Åpenhet om saken tidligere kunne ha påvirket valget, sier kilden til CNN, som ikke problematiserer hvorvidt manglende åpenhet rent faktisk gjorde det samme.

Activity in the investigation had gone covert in recent months due to Justice Department guidelines prohibiting overt actions that could affect an election, the person said.

Det viser seg at Kina står mest sentralt i etterforskningen av Hunter Biden:

Investigators have been examining multiple financial issues, including whether Hunter Biden and his associates violated tax and money laundering laws in business dealings in foreign countries, principally China, according to two people briefed on the probe.

Some of those transactions involved people who the FBI believe sparked counterintelligence concerns, a common issue when dealing with Chinese business, according to another source.

En rapport om Hunter Bidens utenlandsforretninger som Senatet offentliggjorde i september, viste at han hadde inngått kontrakter med kinesiske virksomheter med forbindelser til Kinas kommunistparti mens faren Joe Biden var visepresident i USA.

Hunter var ofte med på farens besøk i Kina som amerikansk visepresident. Men Joe har alltid sagt at han ikke vet noenting om Hunters aktiviteter.

Hunters forretninger med Kina fortsatte etter at Joe gikk av som visepresident. Blant tingene som etterforskes, er at Biden junior i den forbindelse mottok en diamant til en verdi av 80.000 dollar fra en kinesisk forretningsforbindelse:

After his father left office in 2017, Hunter Biden worked on securing a deal with CEFC China Energy to invest in US energy projects, according to documents released by Republicans.

At least one of the matters investigators have examined is a 2017 gift of a 2.8-carat diamond that Hunter Biden received from CEFC’s founder and former chairman Ye Jianming after a Miami business meeting, one person briefed on the matter said.

Granskningen i forbindelse med senatsrapporten viser at advokatbyrået til Hunter, Owasco, mottok fem millioner dollar i måneden fra CEFC, skriver Wall Street Journal.

Historien om diamanten har vært fortalt før, men har aldri fått nevneverdig oppmerksomhet. En artikkel i New Yorker sommeren 2019 kaster lys over både edelstenen og Hunters far, Joe Biden.

When I asked him about it, he told me that he had been given the diamond by the Chinese energy tycoon Ye Jianming, who was trying to make connections in Washington among prominent Democrats and Republicans, and whom he had met in the middle of the divorce.

Noen av Joe Bidens rådgivere var bekymret for at Hunters aktiviteter kunne sette visepresidenten i et dårlig lys. En tidligere rådgiver i Det hvite hus kunne imidlertid forteller New Yorkers at staben var redd for å ta opp temaet med Joe.

When I asked members of Biden’s staff whether they discussed their concerns with the Vice-President, several of them said that they had been too intimidated to do so. “Everyone who works for him has been screamed at,” a former adviser told me.

Oppfarenheten var ledsaget av dyp tristhet over familieforholdene:

Others said that they were wary of hurting his feelings. One business associate told me that Biden, during difficult conversations about his family, “got deeply melancholy, which, to me, is more painful than if someone yelled and screamed at me. It’s like you’ve hurt him terribly. That was always my fear, that I would be really touching a very fragile part of him.”

Det er vanskelig ikke å få assosiasjoner til mafiafilmer. Her er en garvet boss som fortviler over hvordan sønnen roter det til for seg både personlig og i sine affærer, samtidig som han selv begynner å miste grepet og er prisgitt andre mektige krefter. Men sårheten ledsages av aggressivitet. Nåde den som rører hans soft spot.

Hunter tegner altså til å bli noe av en akilleshæl for Joe.

For Hunter-saken reiser spørsmål om mannen som ligger an til å flytte inn i Det hvite hus i januar, kan unngå inhabilitet når han skal administrere myndigheter som etterforsker hans egen sønn, samt hvordan Hunters kinesiske forbindelser kan påvirke hans egen politikk vis-à-vis en supermakt som har tatt mål av seg til å utfordre USAs globale dominans.

«China’s gonna eat our lunch? Come on, man», sa Joe Biden i fjor. Han har nå en bevisbyrde han gjerne skulle ha vært foruten: Er han Kinas mann? Man hygger seg utvilsomt i Beijing.

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.