Hvis det stemmer at det er rivninger innad i kommunistpartiet så må signalet fra Japan om å lokke japanske fabrikker hjem være et stort nederlag for president Xi Jinping. Det begynte med motstand mot Huawei. Shinzo Abe vet at han kan stole på Trump. De fant hverandre så tidlig som 10. februar 2017. Foto: Joshua Roberts/Reuters/Scanpix

Japan har øremerket 2,2 milliarder dollar eller drøyt 22 milliarder kroner til firmaer som flytter sin produksjon ut av Kina og tilbake til Japan. I tillegg sponses bedrifter som flytter sin produksjon ut av Kina og til andre land enn Japan også med betydelige beløp.

Det er Bloomberg som melder dette. Under normale omstendigheter er Kina Japans største handelspartner, men Kina-viruset har forstyrret forsyningskjeden kraftig. Nedstengningen av en rekke kinesiske fabrikker har skapt omfattende problemer for japansk industri. Importen fra Kina ble nesten halvert i februar.

“There will be something of a shift,” said Shinichi Seki, an economist at the Japan Research Institute, adding that some Japanese companies manufacturing goods in China for export were already considering moving out. “Having this in the budget will definitely provide an impetus.” Companies, such as car makers, that are manufacturing for the Chinese domestic market, will likely stay put, he said.

Beslutningen fra den japanske regjeringen må svi litt ekstra for Kinas diktator Xi:

The move coincides with what should have been a celebration of friendlier ties between the two countries. Chinese President Xi Jinping was supposed to be on a state visit to Japan early this month. But what would have been the first visit of its sort in a decade was postponed a month ago amid the spread of the virus and no new date has been set. […]

It remains to be seen how the policy will affect Prime Minister Shinzo Abe’s years-long effort to restore relations with China.

Yet many in Japan are inclined to blame China for mishandling the early stages of the outbreak and Abe for not blocking visitors from China sooner.

Meanwhile, other issues that have deeply divided the neighbors — including a territorial dispute over East China Sea islands that brought them close to a military clash in 2012-13 — are no nearer resolution.

Chinese government ships have continued their patrols around the Japanese-administered islands throughout the crisis, with Japan saying four Chinese ships on Wednesday entered what it sees as its territorial waters.

Den japanske regjeringen lanserte nylig en redningspakke på 992 milliarder dollar, eller et drøyt oljefond, for å stimulere økonomien. Beløpet utgjør ca 20% av forventet BNP.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.