Nytt

I forbindelse med 70-årsjubileumet for 2. verdenskrig skal Kina avholde sin første store militærparade siden 2009. Statlige medier oppgir ønsket om «å skremme Japan» som en viktig motivasjon.

On its instant messaging WeChat account the People’s Daily newspaper, the Party’s official mouthpiece, cited a Hong Kong report that a parade would be held this year to commemorate the anniversary of the war’s end.

One reason for mounting the parade was “to frighten Japan and declare to the world China’s determination to maintain the post-war world order”, said the article, written by Chinese financial and global affairs commentator Hu Zhanhao.

“Only by showing its military capabilities can (China) show Japan its attitude and determination and let it know that whoever dares to challenge the post-war order related to China and touch China’s core interests is its enemy and must be psychologically prepared for China’s strong counterattack,” it said.

Other reasons included showcasing China’s military strength and increasing Chinese pride.

Kinas militærbudsjetter har vokst eksponentielt de siste årene – fra 20 milliarder dollar i 2002 til drøye 132 milliarder dollar i 2014, ifølge tall offentliggjort av kinesiske myndigheter.

Pentagon tar imidlertid utgangspunkt i en langt høyere sum, og mener at Kinas militærbudsjett passerte 145 milliarder dollar allerede i 2013.

Japans konservative statsminister, Shinzo Abe, har satt sinnene i kok i Beijing med sine gjentatte besøk til Yasukuni-helligdommen, som hedrer japanske krigsfalne fra 2. verdenskrig (inkludert en rekke klasse A-krigsforbrytere). Hans regjering har også legalisert flagget og nasjonalsangen til det imperialistiske Japan.

Tokyo økte sine forsvarsbudsjetter for første gang på elleve år i 2013 (en utvikling som har fortsatt siden), etter at det oppstod en isfront med Beijing i 2012 over de disputterte Senkaku-øyene i Østkinahavet.

Selve øygruppen er liten, ubebodd og steinete. De omkringliggende områdene er derimot viktige for shipping og fiske, og er antatt å romme store petroleumsressurser. Mye politisk prestisje står selvsagt også på spill over øyene, som er blitt et viktig fokus for de sterke motstridende følelsene mellom nasjonene.

Mens mange øyne er rettet mot herjingene til IS i Midtøsten, går med andre ord stormaktspolitikken sin vante gang i Øst-Asia. Henry Kissinger har påpekt flere likhetstrekk mellom regionen og Europa før 1. verdenskrig, og Aaron Friedberg ved Harvard University har tidligere bemerket at Europas fortid kan være Øst-Asias fremtid.

 

Japan Today