Kina har utvist tre journalister fra storavisen Wall Street Journal pga en kommentar med tittelen «the real nick man of Asia». At tre fra samme publikasjon blir utvist har ikke skjedd siden Maos dager.

Det har vært fokus på at Kina ikke ønsker at negativ informasjon om viruspidemien skal komme ut. Regimet hevder nå å ha situasjonen under kontroll.

Dessuten har forholdet til Kina fått en ny dimensjon i valgkampen fordi mangemilliardæren Michael Bloomberg ikke bare gjør store forretninger.i Kina, men i flere intervjuer har sagt at Kina ikke er et dikatur og at Xi Jinping må lytte til hva folket mener. Bloomberg har også sagt at hans publikasjoner retter seg etter kinesisk sensur.

Det kinesiske utenriksdepartementet begrunner utvisningen med en kommentar som hadde tittelen «the real sick man of Asia», skrevet av den kjente kommentatoen Walter Russel Mead. Det henspilte virusepidemien og er en referanse til 1800-tallet da Kina ble utnyttet av vestlige makter.

Kina er de siste år blitt mer hårsår fra symbolske krenkelser.

The expulsions by China’s Foreign Ministry followed widespread public anger at the headline on the opinion piece, which referred to China as “the real sick man of Asia.” The ministry and state-media outlets had repeatedly called attention to the headline in statements and posts on social media and had threatened unspecified consequences.

“Regrettably, what the WSJ has done so far is nothing but parrying and dodging its responsibility,” Foreign Ministry spokesman Geng Shuang said in a daily news briefing Wednesday. “The Chinese people do not welcome those media that speak racially discriminatory language and maliciously slander and attack China.”

Det er første gang flere anstte i samme redaksjon er blitt utvist samtidig siden Maos tid.

I august i fjor ville ikke Beijing fornye akkrediteringen til Wall Street Journal-journalisten Chun Han Wong, fordi han hadde hatt byline på en sak om fetter til Xi Jinping, som var under etterforskning i Australia.

Chun Han Wong var blitt advart om at det ville få konsekvenser hvis han signerte artikkelen. Omtale av lederens slekt og familie er sensitivt i Kina.

Document skrev om saken i juli 2019:

Xi Jinpings fetter under etterforskning i Australia

 

En fetter av Kinas president Xi Jinping, Ming Chai (61), er under etterforskning i Australia for samrøre med organisert kriminalitet, overføring av store beløp ut og inn av landet, og kinesisk infiltrasjon.

Spørsmålet som ble reist var om Ming Chais aktivitet skjedde i samforstand med president Xi Jinping.

Mediene blir offisielle representanter

I Trump-administrasjonen er man mer årvåken overfor kinesisk aktivitet i USA. Nå må journalister fra statlige medier registrere seg.

On Tuesday, the U.S. State Department said it had decided to identify the U.S. operations of state-run Chinese news outlets as foreign missions akin to embassies or consulates, the latest in a series of moves designed to pressure China’s Communist Party into loosening controls on diplomats and foreign media. Employees of those news organizations will now be required to register with the State Department as consular staff, though their reporting activities won’t be curtailed, U.S. officials said.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.